Visita de la consellera de Justícia i del president d’FGC. Foto: Ajuntament

Les obres per construir el nou Palau de Justícia de Martorell començaran el juliol de 2022 i acabaran vint mesos després, l’any 2024. L’edifici es farà al costat de l’estació de Martorell-Central, en un terreny que Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) va cedir al Departament de Justícia el desembre passat. Per fer possible l’inici de les obres en el termini acordat, l’Ajuntament va aprovar la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) al darrer Ple Municipal.

El Departament de Justícia destinarà 8 milions d’euros a fer realitat el nou equipament, que tindrà 5.050 metres quadrats, és a dir, 2.750 metres quadrats més que actualment. Així ho va anunciar la consellera de Justícia, Ester Capella, el dia 16 en una visita a Martorell, a la qual també va assistir el president d’FGC, Ricard Font.

Capella va assenyalar la importància d’agrupar tots els serveis judicials en un únic edifici. En aquest sentit, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va recordar que l’equipament actual “està molt dispers” i això fa que les condicions de treball “no siguin les millors”. Com que les obres no començaran fins d’aquí a tres anys, el Departament de Justícia farà algunes millores a les dependències judicials actuals, que donen servei als vuit municipis del Baix Llobregat Nord i a Masquefa (Anoia). Això es tradueix en un total de 135.000 habitants.

Ricard Font, per la seva banda, es va mostrar satisfet de la cessió del solar per edificar els nous jutjats, perquè creu que s’aconseguirà una “intermodalitat funcional” i que augmentarà el nombre d’usuaris d’FGC.

UNA NECESSITAT
La reivindicació d’un nou Palau de Justícia a Martorell ve de lluny, però en els darrers anys ha esdevingut una urgència. De tots els partits judicials de Catalunya, el martorellenc és el que té unes instal·lacions més precàries, segons el porpi Departament de Justícia.

Per això, la substitució dels set jutjats actuals –repartits en sis edificis– per un únic edifici de set plantes i deu jutjats suposarà un gran salt qualitatiu. Caldrà esperar, això sí, al 2024.