El govern, l’empresa promotora i l’AAVV del Torrent de Llops han iniciat simbòlicament les obres. Foto: Línia Nord

“Avui és un dia històric, avui es posa la primera pedra d’un nou barri a Martorell”. Són les paraules que ha pronunciat l’alcalde Xavier Fonollosa aquest migdia, en l’acte d’inauguració de les obres d’urbanització de La Sínia. Fa més d’una dècada que es parla d’aquest projecte, però ara va de debò: els treballs ja han començat i es preveu que s’allarguin “un any i escaig”, en paraules del batlle.

El futur barri comptarà amb 1.100 habitatges, de manera que hi viuran “entre 3.000 i 4.000 persones”, tal com ha dit Tomás Gasset, el CEO d’Urbania International, empresa promotora. “Estem parlant d’incrementar la ciutat en un 10%; és a dir, el 10% de la població de Martorell viurà aquí en els pròxims anys”, ha afegit. Del total de pisos, 330 seran de protecció oficial i, per tant, de lloguer assequible. En aquest sentit, Fonollosa ha recordat que l’Ajuntament va prendre aquesta decisió en el seu moment per evitar que cap jove martorellenc “hagi de marxar del municipi perquè no es pugui permetre viure-hi”.

Més enllà de respondre a la demanda d’habitatge, el barri dissenyat per l’arquitecte Oriol Ademà –que n’ha explicat els detalls durant l’acte– s’ha plantejat amb l’objectiu de crear un “nexe d’unió entre tots els barris nous de Martorell”, ha dit Fonollosa. I és que La Sínia està entre el Torrent de Llops, Les Bòbiles i Can Cases, les zones més modernes del municipi. Per això, hi haurà un eix comercial, una zona d’oficines i serveis i el ja batejat com a Parc Central de La Sínia, un gran pulmó verd que ha d’acabar convertint-se, també, “en el parc de Martorell”. Amb tot, des del govern local creuen que aquest passarà a ser el centre de la localitat.

L’acte ha acabat amb un moment simbòlic. Els representants del consistori, de l’empresa promotora i de l’associació veïnal del Torrent de Llops han introduït en una urna diversos diaris del dia, monedes actuals, un document signat per ells i el dossier del projecte. Després, l’han enterrat i han començat “l’obra més important dels últims 25 anys”, tal com ha dit l’alcalde.