Un dels actes d’Abrera. Foto: Ajuntament d’Abrera

El rebuig a la violència masclista va inundar els carrers del Montserratí amb motiu del 25N. Centenars de persones van prendre part en els actes que es van fer als vuit municipis de la zona amb un objectiu comú: visibilitzar i condemnar tots els casos de violència contra les dones.

Una de les mobilitzacions més multitudinàries va ser la del Col·lectiu Feminista de Martorell, que va començar a les set de la tarda a la rambla de Les Bòbiles. El tret de sortida el va marcar una acció simbòlica en què diversos parells de sabates representaven les dones i nenes assassinades a mans d’homes aquest 2019. Tot seguit, les assistents van iniciar una marxa nocturna que es va aturar al pont d’Anoia per recordar, amb unes papallones fetes amb tela lila, l’origen del 25N: l’assassinat de les tres germanes Mirabal, conegudes com les Papallones. La caminada va continuar fins a la plaça de la Vila, on es va fer la lectura del manifest.

EL PAPER DELS AJUNTAMENTS
Si bé tots els ajuntaments del Montserratí van organitzar accions amb motiu del 25N, un dels consistoris que més es va implicar en la reivindicació va ser el d’Abrera, sobretot des de la seva Regidoria d’Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+. Així, la sala de plens abrerenca va acollir l’acte institucional del dia 25, que va comptar amb la participació d’alumnes de l’institut Voltrera i de l’Associació Abrera contra la Violència de Gènere i amb l’actuació musical d’Abril Muntmy. A més, el dia anterior, va tenir lloc la 3a Marxa contra la Violència Masclista d’Abrera, que va aplegar més de 600 persones.

En la mateixa línia, també destaca el paper de l’Ajuntament de Castellví, que va aprofitar la data assenyalada per presentar el seu nou protocol d’atenció a les víctimes de violència masclista.

D’altra banda, la resta de consistoris, la majoria amb la col·laboració d’entitats feministes locals, van programar actes per mostrar el rebuig institucional a la violència envers les dones. A Sant Esteve, per exemple, es va fer la jornada ‘Vives i lliures’ amb una actuació reivindicativa que va combinar dansa i pintura. Sant Andreu també va organitzar una jornada amb tallers, exposicions i altres activitats culturals relacionades amb la lluita contra el masclisme. Actes semblants són els que van acollir espais com la plaça Fèlix Figueras i Aragay d’Olesa o el Casal de Cultura de Collbató, entre d’altres. A Esparreguera, a més, les veïnes es van aplegar al Casal Popular Les Canyes vestides de negre per recordar les víctimes de la violència masclista.