El CGPJ podria tancar tots els jutjats de Martorell el dia 30. Foto: Línia Nord

L’estat precari dels jutjats de Martorell continua provocant maldecaps a treballadors, usuaris i administracions. La situació s’ha agreujat fins al punt que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha tancat dos dels jutjats i ha amenaçat d’aturar l’activitat de tot el partit judicial el 30 d’abril, si no se solucionen abans els problemes dels edificis.

La Comissió Permanent del CGPJ va acordar, el 27 de març, la suspensió immediata de l’activitat dels jutjats de primera instància i instrucció números 1 i 5, ubicats en edificis diferents. També va comunicar a la Generalitat que, en cas de no millorar la situació dels edificis abans que acabi el mes, se suspendrà l’activitat judicial del partit com a mesura de prevenció de riscos dels jutges que hi treballen. Cal tenir en compte que els jutges són els únics treballadors als quals es pot referir el CGPJ.

La decisió del Poder Judicial va ser motivada per uns informes elaborats arran de la filtració d’aigua que hi va haver als jutjats 1 i 6 el mes de febrer. Aquell fet va provocar l’esfondrament d’uns sostres falsos i, segons la Comissió Permanent, va revelar “un estat de deficiència greu i intolerable que afecta els edificis de tots els jutjats del partit judicial”. El CGPJ explica que ara els edificis amb les pitjors condicions són el jutjat 1, on el sostre ha tornat a cedir, i el 5, on ja hi ha dues estances apuntalades. Per a la Comissió Permanent, això pot ser “un risc per a la seguretat de les persones en els seus aspectes més elementals”. Amb tot, el CGPJ va instar el departament de Justícia de la Generalitat a informar, tan aviat com fos possible, sobre les mesures que prendrien per solucionar les deficiències.

JUSTÍCIA HO NEGA
Fonts del Departament de Justícia, per la seva banda, van negar que existís cap informe tècnic que recomanés tancar els jutjats de Martorell, segons va informar l’ACN. Afirmaven, això sí, que la Inspecció de Treball havia assenyalat catorze millores necessàries als edificis, que ja havien estat traslladades al propietari. Les mateixes fonts de Justícia van assegurar que ja s’havia començat a treballar perquè les millores quedessin enllestides el 30 d’abril, a tot estirar.

Veus del departament van dir a l’ACN que, si hi hagués un risc per a les persones com indicava el CGPJ, la Inspecció de Treball hauria ordenat el tancament dels jutjats. Com que això no havia passat, Justícia va anunciar que, excepte els jutges, la resta de la plantilla continuaria treballant amb normalitat.

ELS FUNCIONARIS, FARTS
En declaracions a l’ACN, Miguel Anguas, delegat de zona del sindicat STAJ (majoritari a l’administració de justícia), va lamentar que els funcionaris sempre “són els últims en tot”. També va recordar que, si les instal·lacions no són aptes per als jutges, tampoc ho haurien de ser per als funcionaris.

El dia 28, l’endemà que es fes pública la decisió del CGPJ, els funcionaris van penjar a la porta del jutjat 5 la resolució que ordenava el tancament dels dos jutjats. Tot i això, han continuat treballant, malgrat que l’activitat judicial ha quedat suspesa per manca de jutges.