El 8 de març és el dia que el feminisme surt al carrer amb més força. Aquest any, després de l’èxit de la vaga del 2018, les dones s’aturaran de nou per fer sentir la seva veu i deixar clar que la lluita continua. El Col·lectiu Feminista de Martorell, a més de donar suport a la vaga, recorda que no n’hi ha prou amb un dia de protesta. Per això, amb la col·laboració de l’Ajuntament, ha organitzat un conjunt d’activitats per omplir tot el mes de març. De fet, les integrants del col·lectiu recalquen que, en realitat, “cada dia és 8 de març”.

La primera activitat del programa serà l’entrenament especial per a dones de Martorell Nihon TaiJitsu (dia 2). El mateix dia a la nit se celebrarà Carnaval, de manera que el col·lectiu ha iniciat una campanya per garantir que sigui una festa “lliure d’estereotips de gènere”.

Pel que fa a l’oferta cultural, hi haurà una exposició, ‘ELLES a pic i pala’ (del 4 al 29 de març), i una passejada històrica, ‘Martorell femení i plural’ (dies 9 i 10). També es farà l’‘Hora del conte en clau de gènere’ (6), una sessió de cinema feminista (9) i una altra de teatre feminista (17).

Respecte de les xerrades, destaca la de Lula Gómez (12), creadora dels vídeos d’humor feminista del compte d’Instagram @eres_una_caca. A banda, hi haurà sis xerrades o sessions d’experiències compartides més: ‘Lideratge i empoderament femení’ (14), ‘Com cuidar-te com a cuidadora’ (15), ‘Mujeres en los movimientos sociales’ (20), ‘Feminització de la pobresa’ (22), ‘Com combinem la maternitat i el treball’ (27) i ‘Dones amb diversitat funcional i treball’ (28). La cloenda serà el dia 30, amb el concert-vermut i la presentació de l’exposició ‘Totes’, elaborada a partir de les activitats del març feminista.

Aquesta és la primera gran iniciativa del col·lectiu i la Laia, una de les integrants, assegura que estan “molt il·lusionades”. La Marta creu que el col·lectiu és “un punt de trobada de tota dona que vulgui compartir necessitats, alegries i lluita”. L’Esmeralda, una nova membre, té l’esperança que les accions del grup es puguin traduir “en polítiques municipals feministes”.

El 8M i la Marxa de Torxes, experiències compartides

A la darrera assemblea del Col·lectiu Feminista de Martorell també van assistir-hi membres dels col·lectius feministes d’Esparreguera i Olesa. Havien de parlar de la primera activitat que organitzen els tres grups de forma conjunta: la Marxa de Torxes del Montserratí. Es farà a Olesa la nit abans del 8M, serà no mixta (només hi podran participar dones) i inclourà una actuació final. L’objectiu és fer entendre que, com deia Maria Mercè Marçal a ‘Cançó de fer camí’, “juntes farem nostra la nit”.

EL 8M, TOTES AL CARRER
Les feministes de Martorell són conscients que el dia de més visibilització és, sens dubte, el 8 de març. Per això, les integrants volen anar plegades a la manifestació de Barcelona. De fet, s’estan organitzant amb col·lectius de tot el Baix Llobregat per fer pinya i arribar a la concentració fent un recorregut a peu des de Cornellà fins al punt d’inici.

Les membres que, pels motius que sigui, no puguin anar a Barcelona, llegiran un manifest feminista a la plaça de la Vila de Martorell.