Pomfusa va establir el primer tanatori de la zona nord del Baix Llobregat a Martorell. Foto: Línia Nord

La comarca del Baix Llobregat és la tercera en el rànquing de preus més elevats en el lloguer d’una sala de vetlla de tota Catalunya. Un estudi fet públic fa poc per l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), depenent de la Generalitat, constata que les famílies residents al Baix Llobregat han d’abonar una mitjana de 583,88 euros pel lloguer d’una sala de vetlla. Aquesta xifra només la supera el Bages, que amb 961,82 euros és la comarca més cara en aquest aspecte, seguida del Barcelonès –592,59 euros– i del Montsià –589,12 euros–.

Ara bé, si només comptabilitzem la zona nord del Baix Llobregat, la xifra es redueix a 350 euros. Amb aquesta xifra a la mà, el Baix Nord se situaria en la cinquena posició del rànquing elaborat per l’ACCO. Però a què es deu aquesta diferència? Qui actua en aquesta zona de la comarca?

LA FUNERÀRIA DEL BAIX NORD
Des de l’any 1962, el Baix Llobregat Nord compta amb un únic operador en el mercat funerari. Es tracta de Pompas Fúnebres Santa Anna, coneguda popularment com a Pomfusa. La va fundar Jaume Casanovas i Brossa, de Cal Marero, i un dels seus fills, Jordi Casanovas, és qui la gestiona. L’empresa és membre de l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya i de Funeràries de Catalunya S.A (Funecat).

Pel que fa als preus, Casanovas explica a Línia Nord que es disparen quan l’operador és una gran empresa amb grans inversors. “No és el nostre cas, som botiguers de tota la vida”, assegura. L’empresa diposa de nou sales de vetlla al Baix Nord: cinc a Martorell, dues a Sant Andreu de la Barca i dues a Olesa.

De fet, l’àmbit d’actuació de Pomfusa abarca els vuit municipis del Baix Llobregat Nord –Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellví de Rosanes, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Esparreguera, Olesa de Montserrat i Collbató–, a més d’altres poblacions de l’Alt Penedès, el Vallès Occidental i l’Anoia.

PRIMERES PASSES
Casanovas recorda els inicis de l’empresa: “Quan era a la mili, a Alacant es va obrir el primer tanatori a l’Estat, i el meu pare i jo vam anar-lo a veure. Allò és el que volia fer, un tanatori”. Fins aleshores, els difunts es vetllaven a casa o a l’hospital perquè “el costum era aquest”. Però l’any 1988 Pomfusa va ser pionera en la construcció d’un espai específic per vetllar els difunts, a Martorell. “Ben bé ningú sabia què era un tanatori i era el primer que es construïa després de Sancho de Ávila, a Barcelona”, remarca Casanovas. En els darrers deu anys, Pomfusa ha posat en marxa un tanatori a Sant Andreu de la Barca (2007) i un tanatori crematori a Olesa de Montserrat (2011). Casanovas diu que amb els anys han “detectat que la gent vol vetllar els difunts a prop de casa”, per això han creat “punts de referència arreu de la zona”. A més, avança que “de cara al 2017 hi haurà un nou tanatori a Esparreguera sent un lloc de referència per als pobles de l’entorn de Montserrat”.

Els tanatoris de Sant Andreu i Olesa estan integrats dins del cementiri municipal i els gestiona l’empresa del mateix grup de Pomfusa, Explotacions Funeràries, S.L. Casanovas reconeix que han hagut d’adaptar-se als nous temps.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram