Abril Castillo i Mónica Venteo faran 1r de batxillerat als Estats Units. Foto: Línia Nord

Les martorellenques Abril Castillo i Mónica Venteo viuran el seu propi somni americà el curs vinent. Aquestes joves de 15 anys, que estudien quart d’ESO a La Mercè, han aconseguit una beca de la Fundació Amancio Ortega per cursar primer de batxillerat als Estats Units o al Canadà.

“Vam rebre la notícia a l’institut i, quan vam entrar a classe, tots els nostres companys ens estaven esperant per felicitar-nos, va ser molt bonic”, explica la Mónica a Línia Nord. Però aquesta alegria inicial va anar acompanyada d’una certa incredulitat: “Ens vam quedar bastant en xoc, ens costava de creure”, admet l’Abril. I és que sabien que no era fàcil: s’atorgaven 600 beques (100 a Galícia i 500 a la resta de l’Estat) i hi optaven més de 10.000 candidats.

Tot i que se senten molt afortunades, les martorellenques tenen clar que aquesta oportunitat no els ha caigut del cel. D’entrada, només hi podien accedir els estudiants que no baixessin del 8 en anglès ni del 7 en la resta d’assignatures, i ara no poden empitjorar el seu rendiment perquè correrien el risc de perdre la beca. A més, han hagut de superar un gran nombre de proves, a través de les quals han pogut demostrar el seu bon nivell d’anglès i les seves aptituds per enfrontar-se al repte de passar un any lluny de casa. En aquest sentit, asseguren que ha estat clau el suport que han rebut per part de les seves famílies, amics i mestres. Això sí, totes dues coincideixen a dir que “qui ho porta pitjor són els avis”.

Pel que fa a les seves pors, de moment no han aflorat perquè, diuen, encara no han assimilat que marxen, però creuen que això canviarà quan assisteixin a les jornades d’orientació, que es faran el mes de març a Madrid. Allà, durant tres dies, rebran xerrades i consells i coneixeran la resta d’estudiants, amb els quals ja s’han posat en contacte via WhatsApp. Tot plegat els servirà per compartir les inquietuds i il·lusions pròpies de qui està a punt de viure una experiència que li canviarà la vida.