Un homenatge al president Companys, l’inici de les jornades. Foto: Ajuntament

La desena edició de les Jornades de Memòria i Justícia d’Olesa de Montserrat va començar ahir, 15 d’octubre, coincidint amb el vuitantè aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys. Precisament, l’acte a l’Escorxador que va donar el tret de sortida a les jornades va girar entorn de la figura de Companys i va comptar amb una conferència a càrrec de l’historiador Arnau González i Vilalta sobre el 123è president de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta edició de les jornades continuarà aquesta mateixa tarda a l’Auditori de la Casa de Cultura, amb la conferència ‘Alfons Sala i Argemí: reflexions biogràfiques i anàlisi contextual’ de l’historiador Josep Puy, organitzada per Olesa Ateneu. Divendres que ve, si la situació sanitària no ho impedeix, l’Escorxador serà l’escenari de l’obra de teatre Els darrers dies de la Catalunya republicana, de la companyia Terra Teatre. D’altra banda, dissabte 24 estava previst l’acte de presentació de la base de dades dels deportats del Baix Llobregat, però s’ha suspès per la pandèmia. La cita que sí que continua programada per al 24 d’octubre a l’Escorxador és el concert de clausura de les jornades, a càrrec de Marta Rius i Guillem Ballaz.

CINC ANYS, DEU EDICIONS
Les Jornades de Memòria i Justícia es van crear el 2015 per recuperar i reivindicar la memòria històrica del municipi. Des d’aleshores, se n’han celebrat dues edicions anuals i s’han fet actes d’homenatge i reparació a les víctimes de la Guerra Civil i dels de concentració, entre d’altres.