El Pont del Diable Restauració

L’arc romà del pont cobert a l’inici de les obres. Foto: Ajuntament

Ja estan en marxa les obres de restauració de l’arc romà del Pont del Diable, per aconseguir la fixació de les pedres que es desprenen de l’arc, que al seu coronament està especialment desprotegit del vent, la pluja, el sol i la resta d’elements meteorològics.

El projecte de restauració de la Diputació de Barcelona, que es preveu que durarà un any, té com a objectiu principal mantenir la imatge actual, que és la mateixa que ha tingut el monument, com a mínim, durant els darrers dos-cents anys.

En concret, la intervenció dels tècnics del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local es fa sobre els quatre alçats de la construcció històrica, el seu coronament i l’intradós, és a dir, en tota la seva superfície material per sanejar-la, consolidar-la i protegir-la. A més, es farà la neteja i l’arranjament de l’entorn immediat d’accés a l’arc.

Símbol de Martorell

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, destaca que “el pont del Diable és el símbol de Martorell”. “L’arc romà és l’únic que queda de l’època romana i es va construir sota l’imperi d’August, el segle I aC. Només en queda l’arc romà perquè el pont ambulant va ser bombardejat moltes vegades, l’últim cop en la retirada de l’exèrcit republicà, el mes de gener de 1939”, rememora Fonollosa.

Així mateix, l’alcalde reitera la seva rellevància com a patrimoni cultural i històric local: “aquest arc romà és el monument més antic de la província de Barcelona i s’ha mantingut dret ininterrompudament durant més de dos mil anys”.

Per a Fonollosa, és un motiu d’orgull i marca la història de la vila, al mateix temps que era i continua sent un lloc de pas obligat entre Barcelona i Tarragona. Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Mercats i Turisme Rosa Cadenas assegura que és “el monument més important que tenim a Martorell quan parlem de patrimoni i de turisme”.

L’arc romà de l’antic pont medieval sobre el riu Llobregat, que data del segle I aC i formava part de l’antiga Via Augusta, està catalogat com a bé cultural d’interès nacional.

A banda, el consistori acaba de rebre el projecte de la primera fase de les obres de millora del Molí d’en Gomis, que es remunta al segle XVII.

La Volta del pont del Diable
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram