El 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. Foto: Arxiu

Durant el mes de juny, les celebracions i reivindicacions del col·lectiu LGTBI tenyeixen els carrers dels colors de l’arc de Sant Martí. El 28 és el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, quan es commemoren els aldarulls d’Stonewall del 1969, un punt d’inflexió en la lluita per la diversitat sexual i de gènere.

Així, en els últims anys, el 28 de juny ha esdevingut una data assenyalada en el calendari de les grans ciutats, que organitzen celebracions multitudinàries, però també activitats reivindicatives i divulgatives. Per contra, els municipis mitjans i petits es queden enrere. És el cas de les localitats del Montserratí, on manquen associacions que representin i mobilitzin el col·lectiu.

Per això cal valorar iniciatives com la Festa Pride d’Abrera, nascuda ara fa un any, que s’emmarca en la Festa Major. Per a l’edició d’enguany, l’Ajuntament ha comptat amb la participació de GarsaSound, una entitat festiva i juvenil sorgida fa uns mesos, que s’encarregarà del final de festa i de la lectura del manifest.

L’associació té clar que les persones LGTBI han de ser les protagonistes de la jornada, per això ha prioritzat “que surtin a l’escenari a punxar membres del col·lectiu”, ha dit una integrant de l’entitat a Línia Nord. També ha volgut recordar, però, que l’Orgull “ha de ser sempre reivindicatiu i no ha de quedar-se només en l’àmbit festiu”.

PRESÈNCIA A LES INSTITUCIONS
Un cop passats el dia i el mes de l’Orgull, cal veure si les reivindicacions que es fan al carrer es traslladen a les institucions.

Des del Consell Comarcal del Baix Llobregat s’estan fent els primers passos en aquest sentit. Fa un any, es va crear el Servei d’Atenció Integral (SAI) a les persones LGTBI de la comarca, que preveu la creació, durant aquest 2019, del Pla Comarcal LGBTI, alhora que dona suport als ajuntaments en la creació dels seus respectius plans locals.

Segons la consellera de Dones, Gent Gran i LGTBI del Baix Llobregat, Vicky Castellanos, el Pla Comarcal –que està en procés d’elaboració– comptarà amb la participació de tots els municipis, així com d’experts i de les entitats que ho desitgin.

Continua la xacra de les agressions LGTBIfòbiques

La Generalitat ha fet públiques recentment unes dades preocupants. Durant el cap de setmana de Carnestoltes, els Mossos d’Esquadra van registrar set agressions LGTBIfòbiques a Catalunya, una d’elles a Martorell.

Així ho va explicar el dia 11 la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, que també va assenyalar l’augment d’aquest tipus d’atacs en un 30% respecte de l’any passat. En el que portem de 2019, l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) de Catalunya ha atès 74 incidències, mentre que en tot el 2018 en va atendre 110.

Segons Mata, es poden fer dues lectures d’aquestes xifres: pot ser que s’estiguin produint més agressions o bé que hi hagi més “consciència i empoderament” a l’hora de denunciar.

D’altra banda, l’OCH ha alertat que aquestes agressions contra la diversitat sexual i de gènere tendeixen a seguir un mateix patró. A Catalunya, les cometen homes joves i adolescents en zones d’oci, sobretot a Barcelona, durant el cap de setmana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram