La vacunació a treballadors essencials, en marxa. Foto: Ajuntament

Amb onze mesos d’experiència pandèmica a l’esquena, costa dir en veu alta que sembla que la situació millora, però la realitat és que els dos hospitals martorellencs respiren millor des de fa uns quants dies.

Segons les últimes dades disponibles, en total hi ha 23 pacients amb coronavirus ingressats a tots dos centres –cinc a l’Hospital Sant Joan de Déu i divuit al Sagrat Cor– i un centenar de veïns confinats a casa després d’haver donat positiu a la prova PCR. Aquestes xifres contrasten amb les de fa menys d’un mes, quan hi havia prop de setanta ingressats per Covid-19 als hospitals i unes 200 persones aïllades a casa seva.

La millora de les dades epidemiològiques, encara molt lluny dels números que permetrien relaxar-se, s’ha produït en paral·lel a l’arribada de noves dosis de la vacuna contra el coronavirus. Després d’immunitzar els usuaris de les residències (que ja poden sortir a passejar i a visitar la família), així com el personal d’aquests centres i bona part dels treballadors d’hospitals i CAPs, la setmana passada va començar el torn dels farmacèutics i auxiliars de farmàcia.

La vacunació d’aquests professionals s’emmarca en l’objectiu del Departament de Salut de la Generalitat de protegir del coronavirus els col·lectius laborals essencials, com funcionaris de presons, bombers, policies i personal de protecció civil o emergències. En aquests casos, la vacuna que s’està injectant és la d’AstraZeneca, amb menys percentatge d’efectivitat i més temps d’espera per a la segona dosi que les vacunes de Moderna i Pfizer-BioNTech.