El motiu és l’escassetat de semiconductors que s’ha produït a escala global. Foto: Seat

La direcció de Seat ha arribat a un acord amb els sindicats per aplicar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a partir de dilluns que ve, 18 de gener, i fins al 30 de juny. El motiu és l’escassetat de semiconductors que s’ha produït a escala global per culpa de la pandèmia i que ha obligat l’empresa a reduir el ritme de producció. A la planta de Martorell, l’ERTO afectarà 400 treballadors al dia i suposarà l’aturada de les tres línies de producció durant vint dies.

La companyia i els representants dels treballadors han pactat un pla social que exclou de l’ERTO els treballadors de més de 55 anys i els que tinguin menys d’un any d’antiguitat a l’empresa i no tinguin dret a cobrar l’atur. El pla també inclou un complement de la prestació de desocupació de fins al 80% del salari i la possibilitat de fer formació en línia i mantenir el 100% de la remuneració. Ni les vacances ni les quatre pagues extres es veuran afectades per l’expedient. Durant els cinc mesos i mig en què l’ERTO estarà en vigor, no es podran treballar jornades addicionals ni torns especials.

La companyia va plantejar aquest ERTO als representants dels treballadors a finals de desembre, les negociacions van començar dilluns i l’acord ha arribat aquest dijous. Seat preveu recuperar al llarg de l’any el volum de vehicles que deixi de produir durant aquestes setmanes per la falta de semiconductors i confia en no haver d’aplicar l’expedient en tota la seva extensió, a l’espera que la situació de subministraments millori, segons han informat fonts de l’empresa i recull l’ACN. A més, la companyia també ha destacat que les ordres de producció són positives i superen el volum de gener de 2020, abans que comencés la crisi sanitària.