Sessió plenària del 29 de novembre. Foto: Ajuntament

Abrera destinarà el 30% dels edificis de nova construcció o sotmesos a rehabilitació integral a habitatges de protecció oficial en règim de lloguer. Es tracta d’una mesura que l’Ajuntament de Barcelona ja va aprovar el mes de setembre, i que ara s’està adoptant com a model en altres municipis.

A banda d’aquesta mesura, i en l’àmbit de l’habitatge, l’Ajuntament d’Abrera també buscarà edificis i solars privats que no es facin servir i en valorarà la compra o l’expropiació. A més, també demanarà a la Generalitat i al govern espanyol el desbloqueig de les lleis d’habitatge que actualment estan paralitzades, a banda de reivindicar el pressupost necessari per a aquestes lleis.

Tot plegat formava part d’una moció presentada per Abrera en Comú a la sessió del Ple municipal del 29 de novembre i que es va aprovar amb els vots favorables d’Alternativa d’Abrera (Ad’A) i del govern municipal, a més dels vots dels comuns.

Per la seva banda, a Barcelona, la proposta va sorgir de diverses entitats, com ara la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona o el Sindicat de Llogaters. El consistori barceloní va recollir les seves demandes.

Després d’alguns dubtes inicials, la Generalitat va donar llum verda a la mesura a principis d’aquest mes de desembre. La subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat va aprovar finalment la iniciativa, pionera a tot l’estat espanyol i amb la qual l’Ajuntament de Barcelona –i altres que en prenen exemple, com Abrera– vol corresponsabilitzar els privats en la creació de pisos a un preu econòmic.