Segons les dades de l’Observatori del Consell Comarcal del Baix Llobregat, el 2017 es van cursar 399 denúncies per violència masclista al Partit judicial de Martorell, que comprèn les vuit poblacions del Baix Llobregat Nord. Això suposa una mitjana d’una denúncia al dia. A més, comparant-ho amb les xifres del 2016, el nombre de denúncies va augmentar de 299 a 399 d’un any a l’altre. És un creixement preocupant, que espanta encara més en comprovar que, tots dos anys, es va cometre un homicidi masclista al Montserratí.

Pel que fa a enguany, entre els mesos de gener i juny –úniques dades disponibles, de moment– es van registrar 178 denúncies per violència masclista a la zona. En el mateix període del 2017, la xifra va ser de 233. Això indica que, durant el primer semestre del 2018, s’han registrat 55 denúncies menys que durant el primer semestre de l’any passat.

Aquest fet, però, no implica necessàriament una reducció dels casos de violència masclista. En aquest sentit, cal tenir en compte una dada de l’Enquesta de violència masclista a Catalunya, elaborada per la Generalitat: de totes les dones que s’identifiquen com a víctimes d’un delicte masclista, només el 26,1% ho denuncia. Per tant, pràcticament 3 de cada 4 dones decideixen no denunciar tot i saber-se víctimes d’un delicte de violència masclista.

EL MONTSERRATÍ, AMB EL 25-N
Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones (25 de novembre), els municipis del Montserratí van tornar a dir ‘no’ a la violència masclista i van organitzar activitats diverses.

Olesa va ser de les poblacions que més s’hi va bolcar i va preparar un programa ampli, del qual destacava la performance ‘Sabates vermelles’, que recordava les dones assassinades per homes. A Abrera, l’activitat més important va ser la segona Marxa contra la violència de gènere, mentre que a Collbató es va fer un rap feminista i es va inaugurar l’exposició ‘Violència masclista. A Collbató tolerància 0’. I a tots els pobles es va llegir un manifest contra la violència masclista que caldria aplicar durant tot l’any.

 

L’activisme feminista
com a resposta

Darrerament, amb la mediatització de nombrosos casos que han posat en qüestió el paper de la justícia i han fet palesa la desprotecció de la dona envers el masclisme, han aparegut noves entitats feministes al Baix Llobregat Nord. És el cas del Col·lectiu Feminista de Martorell, que va néixer de la indignació per la sentència de ‘La Manada’ i que ha començat a cobrir un buit que hi havia fins ara al municipi.

Per entendre la importància d’aquest col·lectiu, cal escoltar les seves membres, que realitzen assemblees no mixtes periòdicament. Una d’elles, l’Estel·la, explica que tenia el costum d’anar amb la seva germana a les assemblees del Col·lectiu Olesa Feminista, però trobava a faltar poder-ho fer a casa seva. La Marta i la Laia apunten que, més enllà de les accions en dates assenyalades, la funció del Col·lectiu és d’acompanyament. En aquest sentit, l’Olivia afirma que va patir una situació de violència masclista fa temps i que, si hagués existit el Col·lectiu en aquell moment, s’hauria atrevit a denunciar-ho.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram