Els resultats de cada partit en el global del Montserratí. Infografia: Línia Nord

Les eleccions municipals del passat 26 de maig van deixar un clar vencedor al conjunt del Baix Llobregat Nord: el PSC. La victòria socialista va quedar reflectida, sobretot, en el nombre de vots, però també en la xifra d’alcaldies aconseguides.

Sumant els resultats dels vuit municipis, el PSC va aconseguir 17.355 sufragis, l’equivalent al 30,3% dels vots totals. Amb gairebé 13 punts menys, ERC va ser la segona força, en obtenir 10.020 vots, el 17,49% dels suports. En la lectura per municipis, els socialistes van guanyar de forma clara a tres localitats molt poblades: Abrera, Esparreguera i Sant Andreu de la Barca. Els republicans, en canvi, van vèncer a Collbató i Sant Esteve Sesrovires, poblacions més petites. Sigui com sigui, PSC i ERC –que van empatar el 28-A– apleguen gairebé la meitat dels vots montserratins.

Les llistes vinculades als comuns, que es van presentar amb diverses sigles, van aconseguir 8.957 vots en conjunt (el 15,64%). La clau d’aquest bon resultat va ser la victòria a Olesa de la candidatura del Bloc Olesà-En Comú Guanyem.

Una situació molt similar a la dels comuns és la de Junts per Catalunya, que amb 8.900 vots (el 15,54% del total) va esdevenir la quarta força més votada al Baix Nord. La dada, però, es deu essencialment a la contundent victòria de Xavier Fonollosa a Martorell. A banda d’aquest triomf i del de Castellví de Rosanes, el paper de JxCAT el 26-M no va ser gaire positiu, ja que va perdre la representació a tres municipis: Abrera, Sant Andreu i Sant Esteve.

CREIXEMENT DE CIUTADANS
Ciutadans, per la seva banda, va entrar per primera vegada a quatre dels consistoris i als tres on ja tenia representació va igualar o millorar els resultats del 2015. Amb tot, la formació taronja va rebre el 9,39% dels vots. La CUP, que es va presentar a tres municipis, va aconseguir el 3,97% dels sufragis. Les candidatures municipalistes van aplegar el 3,72% dels suports i, finalment, el PP va ser la llista menys votada, amb un escàs 2,59% dels vots al Montserratí.

Victòria socialista també a les eleccions europees

El PSC també es va imposar en les eleccions europees al Baix Llobregat Nord, amb un 28,11% dels vots. Els socialistes van vèncer a quatre grans nuclis de població: Martorell, Esparreguera, Abrera i Sant Andreu. Aquest últim va ser el municipi més generós amb el partit, atorgant-li 4.430 vots.

La candidatura d’ERC-Ara Repúbliques, liderada per Oriol Junqueras, també va ser la segona força més votada en aquests comicis. Els republicans van obtenir el 21,52% dels sufragis, proclamant-se vencedors a Olesa, Sant Esteve i Castellví.

Desmarcant-se de la tònica del conjunt de Catalunya, la llista de Carles Puigdemont va quedar en tercera posició al Montserratí, amb el 18,7% dels vots. Junts per Catalunya només va guanyar les europees a Collbató.

Finalment, amb molt menys suport que les primeres candidatures, Catalunya en Comú-Podem (amb el 9,98% dels vots) i Ciutadans (amb el 9,88%) van quedar en quarta i cinquena posició, respectivament.