La pandèmia ha obligat a reduir les visites presencials. Foto: Anna Ferràs / ACN

Les temperatures cauen i de cop tornen a pujar, fa un mes que els nens han començat l’escola i la campanya de vacunació de la grip ja està en marxa. Aquests són alguns dels ingredients que fan que cada tardor sigui un moment de molta feina als CAPs, però aquest any cal sumar-hi també la sobrecàrrega que comporta el coronavirus. “La feina s’ha doblat o triplicat”, estima la directora de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Sant Andreu de la Barca, Glòria Jodar, en declaracions a Línia Nord.

Jodar recorda com, durant la primera onada de la pandèmia, els hospitals van ser el centre de totes les mirades per la intensitat amb què van patir la incidència del virus. Mentrestant, però, l’atenció primària va continuar assumint els casos menys greus i altres malalties, i ara s’ha de fer càrrec de la funció més important en aquesta segona onada: el rastreig de positius de coronavirus.

“Les tasques de detecció i seguiment de casos han recaigut sobre la primària i s’han afegit a la gran quantitat de feina que ja teníem en aquesta època”, apunta l’adjunta a la direcció del CAP Buenos Aires de Martorell, Sole Rosende. Això vol dir, entre altres coses, que el personal dels CAPs és qui ha de fer les proves PCR a les residències i escoles: “Aquest dilluns, sense anar més lluny, hem hagut de fer tests a deu grups escolars”, diu Jodar.

Glòria Jodar, directora de l’EAP de Sant Andreu: “La feina s’ha doblat o triplicat”

Aquesta infermera de Sant Andreu reconeix que al municipi “ja hi havia saturació abans de la pandèmia perquè les ràtios ja eren insuficients”, tot i que admet que amb la Covid-19 la situació s’ha agreujat. “Per exemple, des de fa un any comptem només amb un pediatre dels cinc que teníem”, detalla Jodar, que creu que un dels problemes a l’atenció primària de la zona és que la major part dels professionals prefereix treballar a Barcelona ciutat.

CANSAMENT FÍSIC I EMOCIONAL
“Estem molt cansats, aquesta pandèmia està sent molt dura tant a nivell físic com emocional”, assenyala Rosende, que matisa que el personal arrossega el cansament des de la primavera. “Hem fet vacances, però han estat unes vacances estranyes i limitades, amb el coronavirus molt present”, afegeix la infermera martorellenca. Jodar comparteix aquesta visió: “És esgotador, estem sotmesos a una reorganització constant perquè, si passa qualsevol cosa, com ara un positiu entre el personal o una baixa per un altre motiu, es desmunta tot”.

Malgrat tot, les dues asseguren que els treballadors dels seus equips estan units i mantenen els ànims per fer front a la pandèmia. A més, aprofiten per posar en valor la tasca de l’atenció primària: “Sempre ha estat bastant oblidada, quan en realitat és central perquè assumeix el gruix de les visites i fa la tasca de prevenció”, reivindica Jodar, que també posa en el centre el paper de la infermeria.

LES VISITES PRESENCIALS
Una de les qüestions que preocupa la ciutadania al Montserratí i arreu és la reducció de les visites presencials als CAPs. En aquest sentit, Rosende puntualitza que “l’atenció presencial es continua oferint quan és estrictament necessària”, però que “es prioritza l’atenció telemàtica sempre que sigui possible”. “Mantenir les visites com abans seria un perill per a la població”, recorda Jodar sobre el risc de contagis a les sales d’espera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram