Foto: Pexels

Quan parlem dels beneficis de la dieta mediterrània –que en són molts i molt coneguts– ens centrem en la importància de la varietat, l’equilibri i la qualitat dels productes. Però ens oblidem d’un punt important: no és només què mengem, sinó també com ho fem. Un estudi recent elaborat per científics de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha conclòs que “menjar en família mantenint els costums de convivialitat tradicionals de la dieta mediterrània influeix en els hàbits d’alimentació de les persones adolescents i prevé trastorns de la conducta alimentària”. Així, pràctiques tan habituals com seure plegats a taula (sense mòbils), xerrar o compartir aliments repercuteixen positivament en la seva salut.

Tal com apunten des de la UOC, aquests costums fan que mengem més a poc a poc, cosa que facilita reconèixer la sensació de sacietat i “indirectament evita l’obesitat”. “La dieta mediterrània és molt més que una llista d’aliments. És un model cultural que inclou com se seleccionen, es produeixen, es processen i es consumeixen aquests aliments”, diu Anna Bach-Faig, professora dels Estudis de Ciències de la Salut.