Foto: Anna Utiel

Les del 2015 van ser les primeres eleccions municipals de Miquel Riera com a polític i, des d’aleshores, ha estat regidor d’Obres i Edificació de l’Ajuntament d’Olesa. Ara, el Bloc Olesà l’ha escollit com a cap de llista per concórrer a les eleccions del 26 de maig, prenent el relleu de l’actual alcaldessa, Pilar Puimedon.

Ha passat de ser el 5è tinent d’alcaldia a encapçalar la candidatura del Bloc Olesà. Què l’ha portat a fer aquest pas?
No ha estat un pas buscat, sinó una proposta que m’han fet els meus companys. Valoro molt positivament que les persones amb qui he treballat més estretament considerin que puc ser el número 1, però nosaltres tenim molt clar que és una feina d’equip i treballem de forma transversal. Som moltes persones molt diferents, amb ideologies diverses, però tenim un projecte municipal comú.

Se sent preparat per encarar aquest repte?
Jo tinc molt respecte a qualsevol projecte nou, i crec que és necessari que sigui així. També tenia molt respecte a entrar a una llista fa quatre anys, però ho vaig fer per coherència. Feia molts anys que estava implicat amb el Bloc, però mai no havia volgut estar a primera línia, fins que em vaig adonar que la política era des d’on podia ajudar més. A més, si et queixes sempre dels polítics però tu no t’hi poses perquè la política és una cosa “lletja”, al final s’hi acaba posant la gent que ho fa per un interès particular.

La victòria de Pilar Puimedon al capdavant del Bloc Olesà l’any 2015 va ser aclaparadora. Sent pressió a l’hora de prendre-li el relleu?
Fa quatre anys ja érem conscients que aconseguir 12 regidors és d’aquelles coses que només passen un cop. És una suma de coses extraordinàries: la legislatura que hi havia al darrere, la bona candidatura i la fragmentació del vot dels altres partits. Ara no sé què passarà, però nosaltres hem treballat molt en tots els àmbits. Això ens ho reconeix tothom i jo crec que la gent ho valorarà.

En què es notarà la seva empremta personal?
És evident que el número 1 passa a ser la cara més visible, i la Pilar i jo tenim caràcters molt diferents. Com a candidatura, volem potenciar encara més un aspecte que sempre ha estat al Bloc: la capacitat de renovació, amb noves incorporacions a la llista que garantiran la continuïtat del projecte.

Amb la perspectiva que dona el temps, creu que hi ha coses millorables d’aquest mandat?
Sempre hi ha coses millorables. S’ha d’anar mirant enrere per veure què ha sortit malament i fer-ho millor en el futur. Per exemple, hem tingut dificultats per invertir en obres a causa de les lleis que venen de Madrid, que dicten com hem de gastar els nostres estalvis. Això provoca que els primers anys de mandat hi hagi una davallada i el tercer any es comencin a acumular moltes obres públiques. Per evitar-ho, hem preparat molts projectes en tots els àmbits, encara que ara mateix no els puguem tirar endavant, per tal que el pròxim govern, sigui quin sigui, pugui engegar-los des del principi.

Tot i que Puimedon ha governat en solitari amb majoria absoluta, hi ha hagut moments de tensió, com l’aprovació del POUM o la moció contra el tancament de línies de P3. Com valora el paper del govern en aquests casos?
Jo crec que, en conjunt, el mandat ha estat una bassa d’oli. Hi ha hagut enfrontaments en algunes mocions, com la dels grups de P3, motivades perquè els partits d’àmbit generalista es troben subjectes a contradiccions amb el seu propi partit, amb les seves pròpies conselleries. Per a nosaltres és més fàcil, perquè no ens devem a ningú i podem queixar-nos a tothom. Pel que fa al POUM, després de dos anys treballant amb el màxim consens amb els partits i la ciutadania i després de l’aprovació inicial, algunes associacions de veïns van presentar una al·legació a la totalitat. Nosaltres la vam respondre punt per punt. Va ser molt fàcil, perquè no era una qüestió d’opinió, sinó de realitat.

Parlem d’una polèmica recent. La UGT denuncia assetjament laboral a la Policia Local i assegura que el consistori no ha plantejat cap solució. Tenen previst emprendre alguna acció per fer front a aquesta situació?
Hi estem treballant des del principi. Hi ha un malestar intern que s’arrossega de fa temps, i per això s’han fet, de forma externa, estudis per identificar les problemàtiques i millorar la cohesió del personal. Tot i això, cal tenir en compte que el sindicat majoritari de la Policia Local d’Olesa es va desmarcar de la concentració que hi va haver l’altre dia. Hi ha molt soroll, però en realitat es tracta d’un grup reduït.

Deixant de banda aquest tema, quina serà la primera decisió que prendrà si al maig és alcalde?
Les primeres decisions han de ser molt pràctiques: han d’anar encaminades a planificar i assolir tots els objectius marcats per als quatre anys de legislatura.

Si aconsegueix l’alcaldia, farà com els seus predecessors i limitarà el seu govern a un mandat o no li posa data de caducitat?
Ho tenim tots claríssim. El Bloc comença i acaba a Olesa, i els que en formem part deixem de banda durant vuit anys els nostres objectius professionals i personals per dedicar-nos a l’Ajuntament, però després tornem a la nostra normalitat. És cert que hi ha una excepció d’un regidor que s’hi ha estat més temps i li agraïm molt, perquè ens fa d’ancoratge amb l’històric. Això és molt important en política, ja que hi ha situacions cícliques i cal tenir memòria.

En cas de no revalidar els 12 regidors i perdre la majoria absoluta, optaria per governar en solitari amb majoria simple o pactaria amb altres forces?
El Bloc no ha pactat mai. Ja va governar el 2011 amb 9 regidors i, si ho hem de tornar a fer, ho intentarem amb pactes puntuals si cal.

Les eleccions municipals se celebraran després de les espanyoles i en ple judici del Procés. Creu que tot plegat influirà els resultats de les municipals a Olesa?
Hi ha una intencionalitat en concórrer tantes eleccions de cop. Sembla que als partits grans els interessa barrejar temes. Nosaltres hem de recordar, un cop i un altre, que això són municipals, i que no estem decidint el futur de Catalunya, ni d’Espanya ni d’Europa. Jo crec que la gent sabrà distingir entre els problemes municipals i els problemes de país. A més, dins del Bloc hi ha molta disparitat d’opinions en aquest sentit, però a nivell municipal ens posem d’acord. Tant de bo els partits a nivell de Catalunya tinguessin aquesta capacitat, perquè tot plegat ha passat factura als ajuntaments.

Amb una altra persona al capdavant del Bloc, l’1-O a Olesa hauria estat diferent?
La diversitat d’opinions al Bloc té un marc molt clar, que són els drets civils i els principis democràtics, i això inclou posar urnes, siguis del ‘sí’, del ‘no’ o del ‘potser’. Només faltaria que no poguéssim fer preguntes a la ciutadania.

El 21-D Ciutadans va ser la força més votada a Olesa, i ara ha anunciat que es presenta per primer cop al municipi. El preocupa que pugui irrompre amb força al Ple?
Potser sí que trauran regidors, perquè s’ha tensat molt la situació i hi haurà gent que votarà en clau espanyola o catalana. També s’hi suma la pèrdua de confiança dels votants del Partit Popular, que podrien marxar a Ciutadans. Però jo espero que la gent tingui molt present que són eleccions municipals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram