Foto: Arxiu personal

L’abrerenca OpssLayla ha entrat trepitjant fort al món de la música urbana. En poc més de dos mesos, el videoclip de la seva primera cançó, Censura, ja supera les 135.000 visualitzacions a YouTube. A més, ja ha començat a pujar als escenaris i dissabte passat va actuar al ‘Selvatik’, el primer festival de hip hop d’Abrera.

Et vas estrenar com a cantant l’1 de juliol i, des d’aleshores, les visualitzacions de Censura, la teva carta de presentació, no han deixat de pujar. T’esperaves aquesta acollida?
No, no m’imaginava que es faria tan viral. Sí que és cert que, a l’hora d’escollir el meu primer tema, vaig decidir que fos aquest perquè sabia que se’n parlaria, però no m’esperava que arribés a tanta gent.

Com estàs vivint aquest èxit?
Rebo molts missatges i és guai, però alhora m’estresso perquè no hi estic acostumada.

Vas gravar el videoclip a Abrera amb la discogràfica local Costa Mediterráneo i amb la participació de veïnes com a figurants. Com valores aquesta experiència 100% abrerenca?
Em va agradar moltíssim, perquè vaig treballar amb gent que conec i amb qui tinc confiança, i em vaig sentir molt còmoda. A més, Abrera és el meu poble i n’estic orgullosa, així que vaig voler que el meu primer videoclip es gravés aquí.

La lletra de la cançó transmet un missatge clarament feminista i reivindicatiu. Per què vas sentir la necessitat de tractar un tema com aquest?
Un dia anava caminant pel carrer i un noi em va fer un comentari fora de lloc. Em vaig enfadar i vaig decidir escriure sobre aquest tema, ja que les dones ens trobem amb aquestes situacions cada dia. Moltes noies m’han escrit dient que se senten identificades amb el que explico i fins i tot que la meva cançó les ha ajudat.

A més, també parles d’altres violències o discriminacions masclistes. Creus que totes són prou visibles?
N’hi ha moltes que són invisibles. Hem de tenir en compte que el masclisme està per tot arreu: a la publicitat, al mercat laboral…

Com a noia de 15 anys, veient la teva generació, creus que la situació està canviant?
Jo crec que està empitjorant. Molts nois de la meva edat i més grans s’han pres aquesta cançó com un atac i s’han posat a la defensiva, dient-me que soc una feminazi. Creuen que estic en contra de tots els homes i que els poso tots en el mateix sac, i no és veritat.

El rap és un gènere tradicionalment masculinitzat. T’has trobat amb algun entrebanc pel fet de ser dona?
A mi sempre m’ha encantat escriure, des de petita, i quan vaig començar a provar coses amb bases de rap, em vaig trobar que alguns nois assumien que ho havia de fer pitjor que ells simplement per ser una noia. Per exemple, el 8 de març passat vaig cantar Censura al meu institut i molts nois es van riure de mi. En canvi, ara que he publicat el videoclip i ha tingut moltes visualitzacions, comencen a valorar-me més.

Et veus dedicant-te al rap en el futur?
M’agradaria molt, tot i que ho veig difícil. Ara mateix soc molt jove i no se ben bé cap a on tirar, però seria genial poder-m’hi dedicar.

En quins projectes estàs treballant actualment?
Aquest mes sortirà una altra cançó, Lágrimas de cocodrilo, amb el seu videoclip, que ja vaig gravar amb Costa Mediterráneo.

És complicat compaginar els teus primers passos en el món del rap amb els estudis?
És molt fàcil, perquè quan una cosa t’agrada molt, trobes temps com sigui. Sempre hi ha una estoneta per escriure, unes hores per sortir a gravar…

El dia 7 vas actuar al nou festival ‘Selvatik’ d’Abrera. Com va ser compartir cartell i escenari amb artistes de la talla d’Arianna Puello o Falsalarma?
Va ser molt guai, hi havia molt bon ambient i em vaig sentir molt còmoda. Era la segona vegada que actuava en públic i no vaig poder assajar gaire, però ho tornaria a fer. A més, vaig poder conèixer els integrants de Falsalarma i van ser molt simpàtics.

Com valores que hi hagi iniciatives com aquesta al municipi?
Em sembla molt bé, perquè mai no s’havia fet una cosa així al poble. Van venir artistes que escolta molta gent i va agradar molt al públic. A mi em va fer molta il·lusió que es fes aquest festival a Abrera.