L’any 2006, Soulimane Messaoudi va impulsar el primer comitè d’empresa d’Agrupació de Neteja Sanitària. Des d’aleshores, ha fet d’activista a CCOO i a la PAH i el 2019 va entrar en el món de la política amb ERC, convertint-se en el primer regidor de Martorell nascut a l’estranger. Ara ha estat escollit per anar a les llistes del 14-F.

Els seus companys d’ERC al Baix Llobregat l’han votat per formar part de les llistes del partit per a les eleccions al Parlament del 14 de febrer. Com ha rebut la notícia?
No m’ho esperava. El partit em va demanar que fes aquest salt i ara els companys m’han fet confiança. És una gran responsabilitat i alhora un reconeixement a la feina que estem fent des de Martorell.

Les últimes enquestes publicades els postulen com a guanyadors. Hi confia?
La veritat és que no hi crec gaire, en les enquestes. Ara el que cal és fer una campanya comptant amb tothom i preocupant-nos per la gent més humil. ERC porta 89 anys fent el mateix, sent un partit independentista amb arrels socials, i per tant farem tot el possible per guanyar aquestes eleccions i formar un govern així: independentista i, sobretot, social.

Sembla que no ho podran fer sols.
Quan toqui formar govern, parlarem amb els partits propers a nosaltres i un d’ells, tot i que no ideològicament, és JxCat. Per defensar els interessos del país cal un govern dels partits independentistes. Personalment, amb els partits del 155 no pactaria mai.

El molesta quan ERC dona suport al govern de Pedro Sánchez al Congrés, doncs?
No. Ja sabem que no hi ha gaire diferència entre el PSOE i el PP, però quina seria l’alternativa al govern actual? El PP amb Vox i Cs. Desgraciadament és així. No esperem gaire de l’Estat espanyol, però lluitem aquí i allà per millorar la vida de milions de ciutadans. Al PSOE se l’ha d’obligar a fer certes coses i aquí és on incidim, això és la política útil.

“La compensació econòmica del Govern per als sanitaris és injusta i classista”

Parlem de Martorell. Fa un any i mig es va estrenar en la política institucional i va entrar a l’Ajuntament com a regidor de l’oposició. Ho va fer després d’anys d’activisme social. Ha canviat la seva visió de la política municipal des d’aleshores?
La política municipal és el primer contacte amb el ciutadà i a l’Ajuntament fem molta feina. El Ple dels pressupostos va acabar quasi a les dues de la matinada, van ser més de vuit hores seguides, amb quinze minuts de descans. La feina que fa un regidor, que no perd el contacte amb la societat, és dura però molt satisfactòria. Un exemple d’això és l’ajuda de 1.500 euros a la restauració i als centres d’estètica (vam ser el primer poble del país a aprovar una cosa així). Quan surts al carrer i parles amb la gent que l’ha rebut t’adones que val la pena. I, en aquest sentit, hem vist que la Generalitat també ha donat una ajuda però que no ha estat per a tothom i que el govern espanyol encara no ha fet res.

El mandat passat, ERC formava part del govern municipal amb Junts per Martorell. Ara, després d’una profunda renovació per a les eleccions de 2019, el partit és a l’oposició. Com és la relació amb l’equip de govern?
La relació amb tots els regidors, també amb els del govern, és cordial. A Martorell hi ha una majoria absolutíssima, i aquest tipus de majories sovint no deixen marge a l’oposició per aportar les seves propostes. Ells sempre poden aprovar el que sigui independentment del que digui l’oposició.

I ho fan així o accepten propostes de la resta de partits?
Hi ha una mica de tot, però en general sí que ens escolten. Vam votar a favor dels pressupostos de 2021 perquè havien acceptat les nostres propostes. Bé, per això i per responsabilitat. Vivim un moment d’incertesa, no sabem encara com acabaran aquest 2020 els comptes de l’Ajuntament després de l’impacte de la pandèmia. Per això creiem que és el que calia fer. No és moment de discrepàncies, sinó de col·laboració.

Parlant de la pandèmia, vostè, com a treballador de neteja sanitària, l’ha viscut en primera línia a l’hospital i a la residència Sant Joan de Déu de Martorell. Com han estat aquests mesos?
El mes de març ho vam passar molt malament, ens vam trobar amb falta de material i de personal. Hi ha hagut contagis entre els treballadors (jo mateix m’he contagiat) i hem tingut molta feina. Tots els treballadors del sector han fet una feina extraordinària, del primer a l’últim. Per això estem en contra de la compensació econòmica que ha plantejat la Generalitat. És injust i classista que el personal de neteja rebi 450 euros i els metges, 1.300. Fins i tot alguns col·lectius, com els treballadors del transport sanitari, han quedat fora de la compensació i han treballat tant com la resta. S’hauria de pagar el mateix a tothom. No és un tema de diners, sinó de reconeixement.

Com valora la gestió que n’han fet les diferents institucions?
En la gestió podem discrepar o no, però és una situació nova que ens va agafar molt descuidats. Tant el govern espanyol com el català s’han esforçat per aturar la pandèmia. Tot això ha de servir per entendre que hem de reforçar la sanitat pública i oferir als sanitaris unes condicions laborals dignes de la feina que fan.

“Si ERC governés, el 100% dels pisos del barri de La Sínia serien de protecció oficial”

Més enllà del sector sanitari, considera que els governs català i espanyol han estat a l’altura de les necessitats provocades per la pandèmia?
El que està clar és que l’Estat ha de fer alguna cosa. L’economia la sostenen les petites i mitjanes empreses, i ara n’hi ha moltes que estan tancant perquè no els arriben ajudes. El govern espanyol hauria de rebaixar la quota dels autònoms i injectar diners per ajudar-los a tirar endavant. Pel que fa a la Generalitat, ha destinat molts milions d’euros als autònoms però no se n’han pogut beneficiar tots. És evident que, per més diners que injecti la Generalitat, no podrà arribar a tots. L’Estat s’ha de posar les piles.

I l’Ajuntament de Martorell, dins de les seves possibilitats?
És cert que l’Ajuntament no té gaires recursos per fer gran cosa. Però tant el govern com l’oposició hem fet el que tocava fer i hem donat suport als veïns i veïnes que ho estan passant malament. Per exemple, la taxa de terrasses de bars i restaurants no s’ha pagat i no es pagarà fins al 31 de març de 2021. Jo crec que a Martorell hem fet el que hem pogut.

Des d’ERC haurien fet alguna cosa diferent si haguessin estat al govern municipal?
Totes les ajudes que s’han aprovat han tingut el suport d’ERC i la resta de l’oposició. El que sí que trobo a faltar són polítiques socials en matèria d’habitatge. Quan hi ha un desnonament –un problema que amb la pandèmia ha augmentat– a Martorell no hi ha alternativa residencial. Com a molt, en cas que no es pari el desallotjament, l’Ajuntament ofereix a la família tres o quatre dies d’hostal. I això, com a representants de la ciutadania, no ho podem permetre. Cal fer més habitatge públic i social, agafar edificis en ruïnes, reformar-los i posar-los a disposició de l’habitatge. Per a mi, aquest és un dels grans problemes que tenim al poble.

Tenint això que argumenta en compte, què en pensa del futur barri de La Sínia?
Si ERC governés, a La Sínia apostaríem per fer el 100% d’habitatges de protecció oficial, en comptes de fer-ne un 30% de protecció oficial i l’altre 70% de promoció privada, com s’està fent ara. A Martorell els preus són molt elevats i els joves no poden sortir de casa dels pares. Les feines que ofereixen les empreses de l’entorn tenen sous mileuristes i el lloguer està a 800 o 900 euros. És impossible, no es pot dedicar el 80% del sou a pagar el lloguer.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram