L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ens rep a primera hora del matí a l’Ajuntament. Està convençut que aquest diumenge traurà un bon resultat i revalidarà l’alcaldia. El candidat de Junts per Martorell creu que “un alcalde no ha de fer política”, sinó “fer poble”. Un principi que l’ha dut a “barallar-se” amb el conseller Calvet per les tarifes del transport o amb la Generalitat pel Centre d’FP d’Automoció. I què en pensa de les crítiques de la nova ERC, fins ara sòcia de govern? D’entrada, “de lliçons de catalanisme, poques”, adverteix.

Està satisfet d’aquests últims quatre anys al capdavant del govern de Martorell?
Molt. Independentment del que pugui passar a les eleccions d’aquest diumenge, estic satisfet perquè no només hem complert els objectius que ens vam marcar quan vam començar el mandat, sinó que hem anat molt més enllà. I el que és més important: he pogut comprovar casa per casa que la gent està satisfeta.

Per tant, arriba amb bones sensacions a diumenge.
Sí. Perquè si fas la feina ben feta, normalment tens premi. I tinc la sensació que hem treballat molt, que hem fet molta feina. Ens en queda molta per fer, per descomptat, perquè no s’acabava mai, però estem molt satisfets.

No el preocupa que a les eleccions del 28-A el PSC fos la força més votada a Martorell, mentre que JxCAT va quedar en cinquena posició?
Les eleccions en clau municipal no tenen res a veure amb la ideologia política. Absolutament res a veure. Jo no he fet política a Martorell. Jo crec que un alcalde no ha de fer política, o n’ha de fer molt poca.

Què ha de fer, doncs?
Sobretot el que ha de fer és ciutat i poble. Jo he treballat absolutament per a tothom, perquè tinc clar que perquè un poble avanci no fa falta política. Fa falta fer poble, dedicació, esforç i sumar. Sobretot sumar. Si tots anem a l’una, el poble avança. Jo crec que és indiscutible que Martorell és el poble que ha tingut la progressió més estratosfèrica en comparació amb els municipis del voltant. I amb molta diferència. Ens ho diu precisament la gent del voltant.

“L’únic imputat penalment per l’1-O de tot Martorell he sigut jo”

Els últims anys han governat conjuntament amb ERC. Quina valoració fa d’aquest pacte?
Molt bona. Ens hem entès molt bé. Hem tingut un govern molt plàcid, fruit també de les afinitats personals. Ens vam marcar una màxima des del principi: si l’encertava un, l’encertàvem tots, i si s’equivocava un, ens equivocàvem tots. Havíem d’anar a l’una. I així ho hem fet. I crec que ara podem dir que hem fet una molt bona obra de govern.

Com s’explica que els tres regidors d’ERC no repeteixin a la llista del seu partit per al 26-M? Els ha pogut passar factura el pacte de govern?
Malauradament, em temo que sí, que els ha passat factura que ens hàgim entès bé. I quan t’entens bé, tens resultats positius. Per això em costa d’entendre que prescindeixin de tres regidors que han treballat molt bé pel fet que s’hagin entès amb nosaltres. És trist, perquè això són les misèries de la politiquilla barata.

Aquest fet, i la renovació de la llista d’ERC, creu que pot dificultar la reedició del pacte que han mantingut aquest mandat si després de diumenge fos necessari?
Nosaltres ens podrem entendre amb tothom que tingui ganes de treballar en positiu per Martorell. No és una qüestió de sigles polítiques, sinó de voluntat de seguir construint entre tots el poble que desitgem. Amb ERC hem tingut un molt bon mandat. Són ells els que han decidit canviar les persones que estaven al capdavant.

Des de la nova candidatura d’ERC s’ha dit públicament, per exemple, que l’Ajuntament “no sembla independentista”.
A Martorell es va fer el referèndum el dia 1 d’octubre de manera impecable. I l’únic imputat penalment per l’1 d’octubre de tot Martorell ha sigut l’alcalde. L’únic. I ni n’he fet bandera ni n’he volgut treure rèdit. Perquè crec que de teatre i d’exhibicions ja se n’han fet prou. Ni CDR, ni gent amb la cara pintada, ni gent amb estelades, ni gent amb llaços grocs… Cap més ha hagut d’anar a declarar ni ha estat imputat penalment. Crec que no cal dir res més.

Com s’entén que el seu cas s’hagi arxivat i el d’altres, com el de l’alcalde de Collbató, segueixi endavant?
No ho sé. Cada causa es portava per separat. El que buscaven és algun indici que pogués provar que l’alcalde havia tingut una participació directa en l’organització del referèndum.

Tornant a ERC, per tant, no comparteix la seva crítica.
Les acusacions gratuïtes són això, gratuïtes. Jo no m’he amagat mai de qui soc, ni de què soc i què represento. Però tampoc en faig bandera de manera gratuïta, perquè, repeteixo, un alcalde ha de fer d’alcalde i governar per a tothom, i no pas fer exhibicions gratuïtes. Aquí no farem repúbliques. El que hem de fer és que el poble avanci. I que ara ERC ens vulgui donar lliçons, quan a nivell nacional s’està moderant… Què volen que els digui… Nosaltres també tenim gent a la presó i a l’exili. I per cert, quan demanem l’alliberament de la gent de la presó el demanem per a tothom. No diem Free Forn, diem Free Tothom. Vull dir que de lliçons, poques.

Qui ho diria que han estat governant junts, sentint-los ara…
Jo l’únic que dic és que de lliçons de catalanisme i de catalanitat, a mi, poques. I dit això, repeteixo: vam fer un acord de govern amb ERC que ha funcionat molt bé, les afinitats personals han sigut molt bones i hem avançat. Si com a conseqüència d’això els han tallat el coll, doncs bé… Que sigui la mateixa gent la que tregui les seves pròpies conclusions. Què haurien preferit, un tripartit com el que ja vam tenir? Perquè ara apareixen personatges que havien desaparegut i que estaven presents en l’època d’aquell tripartit fatídic… No anava de renovació, això? Ells ho sabran.

Una de les novetats d’aquestes eleccions a Martorell és la candidatura de Ciutadans, que aquí es presenta per primer cop. Tenint en compte els resultats del 28-A, creu que pot irrompre amb força a l’Ajuntament?
Pot irrompre-hi, sí. Ara bé, amb força no ho crec. Però hi serà, sí. De fet, som un dels pocs municipis del Baix Llobregat on no hi ha regidors de Ciutadans i, per tant, segurament això canviarà. Però crec que no tindran el percentatge de vot que van tenir a les generals. Tot i que és cert que el vot a Ciutadans és un vot molt reactiu, i per tant pot ser que en conservi una part.

Fins a quin punt creu que el context nacional incidirà en els resultats electorals a Martorell?
Als municipis, i també aquí a Martorell, la gent vota gestió. Per tant, crec que el context nacional hi incidirà poc. De fet, quan un alcalde es presenta a la reelecció, les eleccions municipals solen convertir-se en un plebiscit a l’alcalde. I, per tant, crec que el que pesarà més en aquestes eleccions és l’obra de govern que ha fet l’alcalde.

Parlant de l’obra de govern i també del futur, en matèria d’habitatge el seu projecte principal és el nou barri de La Sínia.
Sí. De fet, ja han començat les obres d’urbanització, els moviments de terres. No es tracta d’un projecte electoralista. Fa 10 anys que estem planificant La Sínia. En el seu moment es va aturar per la crisi econòmica, però quan l’activitat econòmica ha tornat a aflorar l’hem reprès. I a banda de l’habitatge que generarem, guanyarem un gran espai públic que Martorell encara no té: el parc central de La Sínia. Un parc de 20.000 metres quadrats. El parc urbà més gran de tot el Baix Llobregat. De fet, La Sínia serà el millor barri que hi haurà a tot el Baix Llobregat Nord. I diria que al Sud també, perquè allà no són gaire xulos els barris.

Les sol·licituds per als 330 pisos de protecció oficial que s’hi faran superen amb escreix aquesta xifra. Com se satisfarà la demanda d’habitatge assequible de la resta de sol·licitants?
La clau de la qüestió no són els 330 habitatges de protecció oficial, que són molt importants, sinó que la resta d’habitatges també seran assequibles, perquè en farem 1.100. I parlant amb els promotors, ells aniran un 10-15% més cars que la protecció oficial, però no més. Per tant, dotarem d’habitatge assequible Martorell, tant de protecció pública com de promoció privada. I seran pisos, com a mínim, de 70 metres quadrats. Perquè el que no volíem és que ens fessin zulitos. No seran habitatges pont. Seran habitatges per viure-hi, amb traster i pàrquing. Per a joves i per a no tan joves.

Parlant dels joves, l’oci juvenil ha rebut un gran impuls amb la creació de l’Espai Jove i l’entrada en funcionament de la Nau 2 com a sala de concerts i discoteca. Tenen previst algun protocol per controlar possibles casos d’assetjament masclista?
Hi ha el Punt Lila, que està present en la major part de concerts que programem, i a més hi ha tot un protocol de l’Ajuntament que s’activa rapidíssimament des que es detecta un cas d’aquests o quan algú ho denuncia.

“S’estudia un trasllat provisional dels jutjats que estan pitjor”

Pel que fa al medi ambient, l’últim mes s’han dut a terme dues recollides de brossa populars a la llera del riu Anoia.
Això és electoralista. No n’han fet en quatre anys. Tenim el riu més net que hem tingut mai. El tenim impecable, el riu Anoia. I diuen que en treuen 7 tones de brossa… No és veritat. És més, hi ha ànecs. Aquest riu jo l’he patit quan baixava vermell, groc, amb espuma, verd… La gent de Martorell ens vam acostumar a la pudor del riu. Va arribar un punt que ja ni la sentíem. Aquest riu era un femer i avui el tenim impecable. La gent hi va. Ara bé, els de Movem… Jo entenc que les altres candidatures han de fer coses, perquè a alguns fins i tot potser els perilla la representació. Però no són més que maniobres estètiques. A la foto eren quatre, curiosament els mateixos que es presenten a la llista de Movem… [Somriu].

En l’àmbit del transport, Martorell ha liderat la reivindicació dels municipis del Baix Llobregat Nord que volen reduir la zona tarifària del transport públic, però sembla que serà difícil aconseguir-ho. És optimista?
No soc ni optimista ni pessimista. Jo crec que al final la raó sempre s’imposa. És una injustícia terrible que patim els municipis que, com en el nostre cas, tenim algunes estacions en zona 3 i altres en zona 1. Com s’explica això? Jo crec que és inexplicable. De fet, no deixa de ser una chapuza que han fet l’AMB i TMB. Però tot el Baix Llobregat Nord en bloc ens hi hem oposat. El que demanem nosaltres és que s’apliqui la T-Mobilitat, però la Generalitat l’ha postposat fins al 2021. Per això proposem que, mentre no entri en funcionament, de manera transitòria i gratuïta se’ns redueixi una zona.

I creu que ho faran? Sentint el que diu el conseller Calvet…
El conseller Calvet i jo ens hem barallat en aquesta qüestió.

Per això li diem.
Jo no miro colors polítics. Ell és del meu partit i el conec des de fa molts anys. Però quan una cosa es fa malament, ho dic. De la mateixa manera que amb el Centre de Formació Professional d’Automoció. Ho han fet fatal i jo he disparat amb virulència. I he obtingut resultats. L’any que ve, per fi, estarà en marxa.

Es creu aquest nou compromís? Ara va de debò?
Sí, jo crec que sí. És que el Centre ja està fet. Només fallava la ineptitud i la incompetència de fer-lo funcionar. No podia ser.

La Generalitat també s’ha vist immersa en el serial de l’estat dels jutjats. Les instal·lacions actuals aguantaran fins que s’estreni el nou Palau de Justícia l’any 2024?
Des que es va anunciar el nou Palau de Justícia tothom veu tots els mals de les instal·lacions actuals. Però fa 20 anys que tenim aquests mals. No ve d’ara. Que hi ha coses que hem de corregir, segur. Però és el departament de Justícia que ho ha de fer. I, de fet, he de dir que ja s’ha posat les piles. Em consta que està estudiant fer un trasllat dels jutjats que estan pitjor a una nova ubicació provisional. Tenen dues o tres propostes sobre la taula.

I vostè, ja té sobre la taula la primera decisió que prendrà si revalida l’alcaldia?
Si revalido l’alcaldia, em prendré uns dies de descans. [Somriu]. Una setmaneta almenys, perquè anem molt de bòlit. De fet, hi hem anat els quatre anys, però aquests últims dies especialment. I després obrirem els braços a tothom que tingui ganes de treballar en positiu per Martorell.