La tradició dels porrons a Abrera a mitjans del segle XX. Foto: Ajuntament

Del 28 al 30 de setembre se celebrarà la primera Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera, una iniciativa que busca recuperar la tradició i la memòria dels porrons al municipi.

La història dels porrons d’Abrera ve de lluny: a finals del segle XIX, Joanet Juhera va fundar un restaurant al carrer Rebato amb un porró gegant a l’entrada i, qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Com que va tenir èxit, l’amo d’un altre restaurant va decidir posar-hi dos porrons, de manera que Juhera en va posar tres a l’entrada del seu establiment. Finalment, Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós, tot i que més endavant una família va obrir Els Quatre Porrons. Amb tot, el tram de la Nacional-II que passava pel carrer Rebato es va popularitzar pels hostals i restaurants amb porrons a l’entrada. 

Així doncs, amb l’objectiu de recuperar aquest costum que es va perdre amb la construcció de l’actual A-2, l’Ajuntament ha volgut impulsar aquesta Fira Gastronòmica dels Porrons. El dia 28, al carrer Rebato, es farà un concurs d’aixecar porrons. També hi haurà una exposició de fotografies antigues, una mostra dels plats típics que es cuinaven el segle passat i actuacions musicals i de cultura popular.

Els dies 29 i 30, el centre de les activitats serà el Parc de Can Morral, on es podrà tornar a gaudir de la gastronomia d’aquells restaurants antics custodiats per porrons gegants. A més, hi haurà tallers culinaris, activitats infantils i, un altre cop, mostres de música i cultura popular. Tot plegat, una oportunitat de mirar enrere i no oblidar vells costums.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram