Passió Montserratí Olesa Esparraguera

S’acosta la Setmana Santa, i Olesa i Esparreguera bullen amb la passió. Foto: Albert Segura/ACN

Diuen que la passió de Jesús de Natzaret a la Judea de fa 2.000 anys és la història més gran que mai s’ha explicat. Es tingui fe o no, la vida i mort d’aquell jueu rebel ha inspirat l’art dels últims dos mil·lennis, i al Montserratí ha impulsat la representació teatral de les passions, un espectacle que, lluny de perdre adeptes, creix any rere any. S’acosta la Setmana Santa, i Olesa i Esparreguera bullen amb una obra que, tot i tenir els textos evangèlics com a referent, aborda sentiments i problemes que continuen traient el son a la humanitat. Com per exemple, el convenciment d’un fill que explica a sa mare que ha de morir per la revolució. “Són coses que podrien passar en la societat actual”, comenta, en declaracions recollides per l’ACN, Xavier Povill, codirector de la Passió d’Olesa.

De fet, Olesa ofereix una passió més dinàmica, amb un ritme “trepidant” que busca despertar l’emoció dels espectadors, independentment del seu credo. “És un thriller que parla de les passions que mouen la gent a fer les coses”, remarca Joan Gil, l’altre director de l’espectacle. Perquè, qui no ha patit la traïció d’algú proper? O qui no s’ha penedit de fer alguna cosa, immediatament després d’haver-la portat a terme? Són “conflictes universals”, com diu Povill, que atrapen l’atenció dels espectadors.

El públic hi participa

Per tot plegat, Olesa aposta enguany perquè el públic formi part de l’obra teatral. Han batejat aquesta iniciativa com ‘La Passió Experience’, que pretén fer pujar espectadors a l’escenari. Aquests poden explorar el funcionament intern del muntatge, veure tot el que hi ha a bastidors i, fins i tot, “arribar a interpretar el paper de poble durant la representació”, destaca Pere Quer, president de la Passió d’Olesa. “Aquest és un espectacle d’arrel tradicional i popular que no tindria sentit sense la participació de la gent anònima que el fa possible”, argumenta Quer.

Per prendre part en aquesta iniciativa cal contactar directament amb el teatre abans de comprar l’entrada, ja que l’experiència és exclusiva, amb només dues entrades per funció. Amb tot, els participants tindran accés a vestuari, acompanyament personal i dret a la tradicional coca de la Passió, la mateixa que mengen els actors a cada representació.

Una aposta olesana que ha celebrat l’alcalde, Jordi Parent, que va assistir a l’estrena de la temporada el passat 16 de març. “És el sentiment d’un poble expressat a sobre d’un escenari”, descriu el batlle.

Passió Montserratí

Jesús parla amb Judes abans que el traeixi al Sanedrí. Foto: Normal Vidal/ACN

Esparreguera i la tradició

La Passió d’Esparreguera, per la seva banda, també va aixecar el teló el 16 de març amb el tradicional format de l’antic teatre català, amb una sessió de matí -que aborda la infantesa de Jesús- i una altra de tarda -que tracta la mort i resurrecció del natzarè. I, com a Olesa, la passió esparreguerina busca emocionar els espectadors. Ho fa, en aquest cas, a través d’una pantalla gegant instal·lada al fons de l’escenari que es canvia segons l’acte de l’obra i que pot mostrar imatges en moviment, com ara la sortida del sol que acompanya l’espectador en l’arrencada de l’espectacle. No és l’únic recurs tecnològic de la Passió d’Esparreguera, ja que hi ha nous ginys que fan més espectaculars els miracles que la Bíblia atribueix a Jesús. “És una superproducció”, destaca, en aquest sentit, el president de la Fundació de la Passió d’Esparreguera, Enric Galceran.

Així mateix, la d’Esparreguera és una passió que congrega 300 artistes a sobre de l’escenari i mig centenar de músics i cantaires. “Això no es pot veure en cap teatre de Barcelona, som de les poques passions que tenim orquestra i coral en directe”, reivindica Galceran. A més, el dia 1 de maig s’oferirà una versió compacta de dues hores i mitja.

Tant els uns com els altres esperen que el públic creixi enguany. Un avantatge d’aquesta temporada, sosté Galceran, és l’obertura de la B-40, una carretera que permet connectar amb el Vallès en pocs minuts. De fet, això ha provocat un increment de públic procedent del Vallès Occidental, una àrea d’influència de 800.000 espectadors que ara poden sentir de primera mà el dolor d’una mare que perd un fill, la traïció d’un amic, l’enveja i les maniobres del poder que juga amb les persones com si fossin fitxes d’escacs. Al cap i a la fi, una constant històrica que veiem cada dia al telenotícies i que la Passió ens recorda any rere any.

El Montserratí, terra de passions

Amb la proximitat de la Setmana Santa i l’inici de la temporada de les passions, la plaça central de l’Abadia de Montserrat va acollir el passat 1 de març l’obra ‘Passió de Passions’, un macro espectacle en el qual van participar fins a 22 passions d’arreu de Catalunya.

La ‘Passió de Passions’ omple Montserrat: 22 maneres de representar la vida i la mort de Jesucrist
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram