Volem unes vacances sense gastar massa? Segurament ja heu sentit el terme staycation, que bàsicament es refereix a prendre unes vacances a la nostra mateixa ciutat, cosa que implica no gastar gaire i no haver de passar pel petit trauma que és anar a l’aeroport per bregar amb punts de control, persones que no saben viatjar i sales d’espera fredes.

Els experts diuen que el burnout (forma inadequada d’afrontar l’estrès crònic) és la malaltia dels millennials, que cada vegada estan més ocupats i cansats, i això els porta a anar baixant el nivell de productivitat i anar perdent la motivació. Així que fer vacances no és un luxe: es tracta d’una necessitat bàsica que permet reduir l’estrès, recuperar l’energia i fins i tot despertar la creativitat per trobar millors solucions als problemes diaris.

I en realitat tenim dues opcions: reservar les vacances per quan puguem viatjar a algun destí exòtic o desconegut, o deixar de posposar el descans i aprendre a agafar-nos vacances fins i tot quan no tenim un pressupost enorme o la possibilitat d’anar a l’illa grega que tanta il·lusió ens fa.

Una manera de gaudir molt i gastar menys és l’staycation (és a dir, el període en què una persona o una família es queden a casa i participen en activitats d’oci a la distància d’un viatge d’un dia de casa seva i no requereixen allotjament durant la nit). Evidentment, una de les més grans diferències entre unes vacances i un staycation és el preu!

Un staycation, a més, pot ser un període més curt i consisteix a aprofitar el que tenim a la nostra ciutat i els seus voltants, de manera que la despesa és molt més reduïda i eliminem els temps de viatge per fer encara més coses o simplement per recuperar les hores de son perdudes. I, encara més, acabarem descobrint que Badalona és un lloc per viure molt millor del que ens creiem.

La situació pandèmica que vivim fins i tot ens convida a fer un staycation, que ens podem prendre com unes vacances normals, oblidant-nos de la feina, els mails i els missatges laborals. No es tracta d’asseure’s a veure sèries tot el dia. La idea és que sortim, que fem coses noves i recuperar-nos per tornar amb la millor actitud.

Què podem fer en el nostre staycation badaloní? Les opcions són quasi infinites, començant per tots aquests llocs que no hem tingut mai temps –i potser tampoc ganes– de visitar. Podem passar un dia de spa, quasi com els romans de la vella Baetulo. Si volem una mica d’aventura, ens podem animar a fer uns petits trips en metro per la veïna i inacabable Barcelona. Podem reservar una nit d’hotel ben romàntica, explorar Badalona, que té racons plens d’història i bellesa, o anar al Museu, restaurants o zones que mai visitem (potser Sant Jeroni?)… i anar a mar o pujar a la Conreria.

I si les nits badalonines d’agost ens aclaparen, sempre podem acampar al badiu, una nova experiència!