El passat dissabte 19 de gener el Centre de Cultura Tradicional Can Canyadó (sí, el nom oficial és aquest) va acollir unes Jornades de la Festa on van assistir diverses entitats (del folklore) que són pilars imprescindibles de les Festes de Maig i la Festa Major. Al debat hi van assistir tècnics de cultura dels ajuntaments de Reus, Valls, Solsona i Vilafranca. Tots ells, sota l’atenta oïda dels tècnics de l’Ajuntament local, van explicar les seves experiències al voltant de la seva gestió de les festes locals.

Un dels punts que es van parlar va ser el de la Casa de la Festa, un espai per museïtzar i guardar, sense humitats, diverses peces de l’imaginari popular. A més de disposar d’una seu en condicions per a les entitats que gestionen les festes populars. L’actual Masia de Can Canyadó ha quedat petita per les diverses entitats que l’usen. No només això, sinó que l’espai que les acull s’està degradant amb goteres i forats a terra i sembla que ningú està fent res per solucionar-ho. Però el problema no és construir equipaments, sinó consolidar-los i mantenir-los.

Sense un bon manteniment és molt probable que, a la llarga, els equipaments acabin sent deficients. Un exemple el tenim a la biblioteca central de Badalona. Comença estar en un perillós estat de degradació. Però no és l’únic, l’entrada històrica de l’escola Progrés està apuntalada i els alumnes han d’entrar per una altra.

I per altra banda, quants edificis patrimonials estan en desús? Ca l’Andal, l’antiga PIHER, la casa noble de Ca l’Arnús, l’antiga escola de Canyadó, la CACI. Tots estan en un estat lamentable que, tard o d’hora, s’hauran d’enderrocar per prevenir mals majors si no s’arreglen. És aleshores quan ens hauríem de preguntar: “Badalona està capacitada per fer més espais culturals, si no és capaç de mantenir els que té actualment?” Hi ha qui diu que estaríem millor sota el mantell protector de la ciutat de Barcelona i no com a suburbi.

Un altre exemple de mancances. Els Castellers de Badalona, que mouen un important nombre de persones, perden el seu espai de Can Peixau, després que anys abans haguessin estat a la Mobba.

Els espais els tenim, el que no tenim són unes administracions capaces, en aquests moments, de gestionar tots aquests espais d’una manera constant i eficient. Ara mateix, a Badalona, només són dos els monuments més ben conservats: el Castell de Gotmar (associat a Monumenta) i l’Anís del Mono. Això és per un motiu ben clar, estan ocupats per empreses a qui els surt rendible el manteniment.