El món està canviant i un munt d’incògnites s’obren sota el cel. Abans de la crisi de la Covid-19, el món estava enfrontant-se a la gran amenaça del canvi climàtic. El coronavirus com a introducció del desordre mediambiental actual posa de relleu tot un seguit d’elements que empitjoren la situació del planeta: la desforestació, la pèrdua d’accés a l’aigua dolça, l’extinció d’espècies, l’escalfament global, l’augment de la població humana… El benestar humà es veurà seriosament afectat si no aturem la contaminació de les nostres ciutats industrialitzades i contaminants. El temps de progrés s’esgota.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cal posar en valor els beneficis que representa el model circular per a la salut, a través de la reducció dels impactes ambientals. Cal instal·lar l’economia circular com el nou model tecnoeconòmic que permetrà crear noves empreses i feines de qualitat per poder fer front al canvi climàtic. Un nou pacte verd global que promogui l’electrificació de tots els sectors energètics, que incentivi la construcció d’infraestructura solar, eòlica i hídrica. Un pacte verd que combati la contaminació plàstica, que preservi la biodiversitat i avanci cap a un planeta saludable.

Som espectadors d’un nou paradigma que ens obligarà a reimaginar i actualitzar l’actual model econòmic i la nostra manera de fer i consumir amb les noves condicions del segle XXI, que incorporarà canvis a nivell productiu, energètic i humà a la societat, el medi ambient i les noves tecnologies de la 4a revolució industrial. La 4a revolució industrial implicarà un recanvi tecnològic i un canvi d’època: noves formes de relació entre les persones, de viure, de pensar i de treballar. Ens acomiadarem del romanticisme decimonònic per passar a ser un flux de dades amb consciència controlada?

Anem cap a un nou món on el desenvolupament de la tecnologia (la impressió 3D, la robòtica, l’acceleració de la tecnologia en la llar –l’internet de les coses–, la realitat virtual, la computació quàntica, la manipulació genètica i la intel·ligència artificial) augmentarà de manera desmesurada. Un nou paradigma que marcarà un abans i un després en els usos i costums davant les noves tecnologies. Un nou escenari on els éssers humans podrem trobar-nos, regenerar-nos, créixer o transformar-nos; amb noves formes per informar, produir, divertir-nos, comprar… Un nou paradigma digital que embriaga i enlluerna.

La pandèmia ens ha obligat a fixar la mirada més enllà del virus: el nostre entorn més immediat, la mobilitat de les ciutats, la necessitat de tractar l’univers com quelcom que es comunica amb nosaltres, repensar els valors sobre els quals s’havia aixecat la fràgil civilització humana i adaptar-nos a una nova realitat en canvi constant. Davant d’aquests processos metamòrfics, haurem d’aturar-nos, almenys un instant, per pensar quins seran els valors ètics que ens continuaran mobilitzant com a éssers humans que volem viure en un món de pau, amor, justícia i sostenibilitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram