Rubèn Arenas

El Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya va fer la proposta, a la darrera Junta Local de Seguretat a Sant Adrià de Besòs, de comptar amb càmeres de videovigilància al barri de la Mina com a eina complementària de la tasca policial que realitzen tant els Mossos d’Esquadra com la Policia Local.

Això, que va ser una conversa i una possibilitat oferta en una reunió, està sent utilitzat per l’alcaldessa de Sant Adrià com una mena de proposta estrella en matèria de seguretat que ha llençat a la premsa com un esquer. La realitat és que, en el moment en què escric aquestes paraules, ni s’ha explicat als grups municipals ni hi ha constància al Departament d’Interior que s’hagi fet cap tràmit per demanar-les oficialment. A hores d’ara és fum, un bolet, un pegat dins d’una manca de rumb evident en l’àmbit de la seguretat a la ciutat. És, en definitiva, agafar-se a un suggeriment com a un ferro roent, i tot perquè no hi ha projecte, no hi ha implicació, no hi ha un exercici tan necessari com fer un abordatge integral i transversal de la seguretat, en clau republicana; des de l’urbanisme, des del manteniment, des de les polítiques socials, des de totes les competències que té un ajuntament com a administració més propera a la ciutadania.

La nostra proposta és refer Sant Adrià, fer-lo millor, fer-lo com es mereixen totes les persones que hi viuen

A ERC, en canvi, fa mesos que treballem en diferents propostes i eines que hem aplegat en un model de seguretat republicana centrat en la prevenció i en una visió integral. En aquests mesos hem proposat: acabar amb els racons foscos de la ciutat, incorporant la visió de gènere a l’urbanisme; mantenir voreres i carrers ben asfaltats; més eficàcia, presència i coordinació dels cossos policials, instal·lar càmeres de videovigilància també a l’aparcament de la Pollancreda, on els veïns fa mesos que ho reclamen, i regular horaris a zones amb locals conflictius, així com reclamar més recursos per accelerar la justícia. En definitiva, tota una bateria d’accions coordinades que han d’ajudar Sant Adrià a millorar la seguretat i la seva percepció a la ciutadania.

Els republicans entenem la llibertat com a no-dominació. Així doncs, la seguretat és un valor fonamental a preservar en tant que és una forma de llibertat o de resistència contra danys potencials provocats per altres. A Sant Adrià ens cal un rumb fugint d’ocurrències i populisme.

La nostra proposta és un model republicà de seguretat, més enllà de càmeres de videovigilància. La nostra proposta és refer Sant Adrià, fer-lo millor, fer-lo com es mereixen totes les persones que hi viuen.