Aquests dies hem tingut notícies d’una de les moltes visites que s’han fet a les Tres Xemeneies per conèixer el projecte impulsat per un grup d’experts internacionals (GIE) coordinats pel badaloní Marius Rubiralta. Per fi, les notícies que apareixen en els mitjans de comunicació parlant de Badalona són esperançadores.

Aquest projecte està avalat, no només pels ajuntaments de Sant Adrià i de Badalona, sinó també per la Generalitat de Catalunya. Encara que a hores d’ara siguin pocs els que no coneixen de què es tracta, em permetran fer una breu explicació. Crec que la importància del tema s’ho mereix.

A finals de 2020, l’Àrea Metropolita de Barcelona va rebre una gran notícia, per fi es va fer públic que el Barcelonès Nord impulsava un gran projecte estratègic de país.

El 22 de desembre la Generalitat va fer públic un acord en el qual es contempla que, en el termini màxim de 6 mesos, el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya ha de presentar una proposta de programa de gestió funcional basada en els dos municipis implicats en l’àmbit del territori de les Tres Xemeneies.

Aquesta proposta haurà d’estar en línia amb el Pla director urbanístic del front litoral i assenyala que també s’ha d’avançar en la negociació amb la propietat actual de l’espai de referència i promoure la modificació del Pla General Metropolità per a facilitar el desenvolupament del Districte Innovador Indústria 4.0 de 92 hectàrees que s’impulsa a la zona.

En les últimes dècades és conegut que a la ciutat de Barcelona i a les ciutats de l’entorn de l’aeroport del Prat s’ha realitzat un gran i meritori treball promovent projectes de valor afegit, cosa que ha permès captar inversions milionàries per aconseguir desenvolupar el territori i millorar les condicions de vida dels seus habitants.

La proposta presentada pel GIE com a projecte funcional per al Sector de les Tres Xemeneies, Hub Internacional de Coneixement per al Desenvolupament Sostenible i la Pau, està basada en el coneixement, la formació, la recerca, la innovació i l’activitat econòmica, amb una visió transversal de coneixement. Està oberta a institucions públiques i privades i desenvoluparà un focus d’agregació interuniversitari nacional i internacional.

En total, el Hub planteja destinar uns 50.000 metres quadrats a formació, investigació, innovació i emprenedoria. Un museu metropolità de la Pau, un centre de congressos i una residència interuniversitària internacional són alguns dels serveis que formaran part d’aquest ambiciós projecte.

Participar en el disseny i potenciar un espai (ecosistema de coneixement) centrat en la promoció de la pau, els drets humans, el dret internacional, les migracions, el canvi climàtic i el diàleg intercultural és una bona notícia per a la nostra ciutat.

Sense dubte és un gran èxit per a tot el Barcelonès Nord en general i per a Sant Adrià i Badalona en particular. I tots i totes ens hem d’alegrar i col·laborar, en la mesura de les nostres possibilitats, per fer-lo realitat com més aviat millor. No valen excuses.

Ningú podrà negar que es tracta d’una notícia que millora el territori i genera riquesa per a tots els badalonins i badalonines, ja que revifarà el nostre teixit productiu.

És cert que no hem d’oblidar les lluites obreres generades entorn de les Tres Xemeneies, com tampoc l’assassinat d’un treballador de la construcció, Manuel Fernández Márquez, a conseqüència d’una vaga per millorar les condicions salaries i socials dels treballadors. Per això, sense oblidar el passat i aprendre del que va passar, hem de mirar cap al futur.

Badalona es mereix una imatge diferent malgrat les picabaralles entre algunes organitzacions polítiques locals. Afortunadament també hi ha qui treballa per millorar el futur de la ciutat i la seva població.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram