Després del Correfoc, Diables de Badalona encarem una temporada de canvis, doncs aquest ha estat l’últim Correfoc de Festes de Maig que fem quan encara no és vigent la normativa europea que entra en vigor el proper novembre.

Des de fa molts anys, segles, podríem dir, les colles de diables actuen en diverses festes del país fent cercaviles de foc, processons i balls parlats, també correfocs, més recentment, amb més o menys suport i ressò social depenent de l’època.

Actualment hi ha una presència molt gran de diables a tot el país i el suport social que rebem és molt gran. A les festes majors dels pobles i ciutats no hi falta un correfoc i això, a qui gaudim d’aquesta festa, ens agrada molt, però també ens fa sentir molt responsables de la seguretat dels actes que realitzem. Des de la creació o renaixement de moltes colles els darrers quaranta anys, els grups de foc ens hem preocupat molt de millorar la seguretat dels vestits, dels estris que utilitzem, de fer pedagogia a les nostres colles i a la gent que participa, juntament amb federacions i institucions. Aquesta nova llei, però, creiem que complica més la paperassa que no pas augmenta la seguretat.

Des de Badalona, l’Associació Diables de Badalona, fa gairebé trenta anys que participem a la ciutat com a colla de foc. Un grup de monitors i monitores de la Coordinadora d’esplais de Badalona van iniciar la colla muntant el primer correfoc l’any 1982. Van decidir assumir com a referents les colles més tradicionals del país, elements tradicionals que es materialitzen en l’ús d’espardenyes catalanes com a calçat, la presència de personatges com Llucifer i Diablessa, l’acompanyament de tabals o la recreació d’un ball parlat que anomenem Acte Sacramental i que escenifica la lluita entre el bé, Sant Anastasi, i el mal, nosaltres, entre d’altres.

Aquest ball parlat el fem des de fa una vintena d’anys abans de la Cremada del Dimoni, i va sorgir a iniciativa de Diables de Badalona, que van proposar un projecte que ha esdevingut la llavor del que ara s’ha anomenat Nit de Sant Anastasi, que inclou el Seguici, l’Acte Sacramental, el Ball de l’Àliga i la Cremada del Dimoni. A més, durant l’Acte Sacramental aprofitem per carregar contra allò que ens sembla destacable recitant els versots, que són versos satírics i crítics amb fets de l’actualitat.

Al llarg d’aquests trenta anys d’història, hem anat creixent a la ciutat podent crear, fa gairebé deu anys, la Colla Xica de Diables de Badalona, ja som un centenar de membres en total i malgrat els canvis i les adaptacions al nous temps, esperem fer gaudir Badalona de molts més anys de carretilles i trons.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram