No fa pas gaire parlava des d’aquesta tribuna de la sostenibilitat urbana tot dient que les ciutats del segle XXI ofereixen més oportunitats tant als pobres com a les classes mitjanes i l’elit. Reconeixia que cal una transformació radical de la Badalona en què vivim perquè aquestes oportunitats es facin realitat i la superpoblació no es converteixi en un malson de desigualtat, contaminació i devastació de recursos. Naturalment, recordava a l’Ajuntament que, per compromís, per l’oportunitat de reduir costos o per ambdues alhora, apostés per solucions sostenibles.

El març de l’any passat, Santa Coloma de Gramenet va signar una declaració a favor d’una contractació pública sostenible, que vol dir responsable, que impulsi el teixit productiu local, donant accés a les pimes i promovent l’economia social i les empreses socialment i ambientalment responsables. L’Ajuntament badaloní també es va posar a la feina. He rebut l’Atles de Sostenibilitat Urbana de Badalona que, segons l’Ajuntament, neix de la necessitat de donar resposta als nous reptes ambientals del segle XXl. Bravo!

Raons del pla: el canvi climàtic amb els plans d’adaptació i mitigació, la transició energètica, la contaminació atmosfèrica… Tots ells amb un elevat impacte sobre la qualitat de vida i la salut de les persones. Per escometre aquests nous reptes, l’Ajuntament es dota de nous instruments que permetran abordar el territori en la seva globalitat. Badalona fa seu aquest enfocament, on la recollida d’informació, el seu processament i la seva mateixa publicació aporten noves oportunitats per a la planificació i la presa de decisions.

Segons he llegit, l’Atles de Sostenibilitat Urbana de Badalona està format per un conjunt de mapes de temàtica ambiental publicats sobre un sistema d’informació geogràfica (SIG). Té l’objectiu de generar informació, coneixement i eines que facilitin l’anàlisi d’aspectes ambientals poc estudiats en el context badaloní i que es plantegen com a imprescindibles a l’hora de suscitar polítiques i accions per fer front als nous reptes ambientals del segle XXl.

Els temes que s’han treballat en el projecte són: contaminació lumínica, estudi del potencial solar, eficiència energètica, illes de calor i cobertura vegetal. Diuen els seus autors que, pel seu abast i característiques, es tracta d’un treball inèdit a Catalunya que servirà d’exemple per desenvolupar futurs projectes a altres municipis. Ara, a desplegar l’atles.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram