Fernando Carrera

A Badalona, la seguretat és una de les principals preocupacions de la ciutadania. Això és innegable. Però no podem parlar dels problemes de seguretat com un fet exclusiu de la nostra ciutat. Es tracta d’un problema global i complex que afecta les principals ciutats del món i al qual s’ha donat resposta de maneres molt diverses.

Els reptes en matèria de seguretat poden afrontar-se des de dos enfocaments molt diferents: atiar la por i el pànic o traslladar propostes concretes que ens ajudin a millorar la situació.

A la nostra ciutat, desgraciadament, la dreta s’ha dedicat, en els darrers anys, a intentar vendre la imatge d’una Badalona sense llei. Però és cert, això? Permeteu-me donar-vos alguna dada per il·lustrar quina és la realitat al nostre municipi.

És cert que de vegades les percepcions s’allunyen de la realitat de les dades, i no és menys cert que a Badalona tenim un problema. Però cal dimensionar-lo.

Badalona és una ciutat molt densa, cosa que implica una tensió més gran a l’espai públic. Però tot i ser la desena ciutat d’Espanya en densitat, som la número 58 en delictes penals per habitant de tots els municipis de l’Estat.

No hi ha cap passat al qual tornar. Cal una esmena a la totalitat. I cal fer-la des de l’autocrítica

És evident que hi ha marge de millora, però afirmar que Badalona és una ciutat sense llei és mentida i és irresponsable. Els polítics que es dediquen a airejar una vegada i una altra les desgràcies de la ciutat només generen un efecte crida insuportable i disparen la percepció d’inseguretat dels ciutadans i ciutadanes. I és que és de sentit comú. Si ens dediquem a magnificar les problemàtiques del dia a dia de la ciutat, el que estem dient directament a aquells que volen delinquir és que aquesta és una bona ciutat per fer-ho. I no és cert.

Tot i això, és evident que tenim problemes que cal abordar amb urgència. Estem a la franja alta de tots els rànquings en matèria d’ocupació i de robatoris amb violència. És un fet. Però no és un fet dels darrers 18 mesos. Badalona fa molts anys que és a les primeres places del podi. I per resoldre aquests problemes cal tenir un pla. No n’hi ha prou amb assenyalar la problemàtica, com fa el candidat del Partit Popular, Xavier García Albiol. Tampoc n’hi ha prou amb aquelles falses promeses de “quan jo sigui alcalde retornaré la seguretat a Badalona”.

Badalona no necessita un xerif, necessita algú que s’ocupi de la seguretat amb una mirada innovadora i valenta. Badalona no necessita algú que assenyali problemes. Necessita algú que els resolgui

La indecència del comentari és encara més feridora quan un es dedica a analitzar les dades que va deixar durant el seu mandat com a alcalde en matèria de seguretat. El balanç resumit és que Albiol va deixar una Badalona, l’any 2014, amb delictes per habitant per sobre de les xifres de la província de Barcelona, de Catalunya i d’Espanya. Que els delictes com les ocupacions van créixer un 20%, que els homicidis van créixer un 67% i que lideràvem els robatoris amb violència a Catalunya, juntament amb Barcelona.

No hi ha cap passat al qual tornar. Cal una esmena a la totalitat. I cal fer-la des de l’autocrítica d’aquells que van ser incapaços de revertir la situació. Badalona no necessita un xerif, necessita algú que s’ocupi de la seguretat amb una mirada innovadora i valenta. Badalona no necessita algú que assenyali problemes. Necessita algú que els resolgui.

Si el pròxim 28 de maig els resultats de les eleccions municipals de Badalona permeten que l’opció socialista torni a liderar el govern, ens dedicarem a resoldre d’una vegada per totes els problemes que preocupen els nostres veïns i veïnes.

Incrementarem el nombre d’agents de la Guàrdia Urbana amb 120 més. Exigirem a la Generalitat que faci la seva feina i també incrementi la plantilla dels Mossos d’Esquadra. Modernitzarem la nostra policia. La tecnologia ha vingut per quedar-se. L’aprofitarem. Adaptarem la sala operativa, instal·larem càmeres unipersonals per als agents i digitalitzarem les bases de dades per treballar la intel·ligència policial. En resum, farem de la nostra policia una policia del segle XXI.

I abordarem amb seriositat i rigor el problema de les ocupacions a la ciutat. Treballarem la prevenció, obtenint informació sobre els habitatges buits. Crearem una oficina d’atenció a les persones que pateixin les ocupacions. Parlarem amb la Fiscalia per aconseguir que els delictes d’ocupació acabin en judici ràpid. I reforçarem la unitat Domus, que en pocs mesos ha estat capaç de parar prop d’un centenar d’intents d’ocupació.

Badalona ho té tot per guanyar el seu futur. Desterrem d’una vegada la política populista i posem-nos a treballar.