Una altra vegada, el 29 de maig, les marees de pensionistes i jubilades, acompanyades per altres organitzacions i moviments socials, van ocupar els carrers de més de cinquanta ciutats i pobles de tot l’Estat.

A Barcelona, tal com estava previst, milers de persones es van manifestar en defensa del sistema públic de pensions i la millora dels serveis públics. A les 10.30 hores, centenars de persones procedents de diferents ciutats i pobles propers es concentraven a la plaça Urquinaona de Barcelona, des d’on, poc després, s’iniciava una marxa en direcció a la Delegació del Govern.

El mateix passava a la majoria de les grans ciutats i pobles de tota Espanya, cosa que posa de manifest la voluntat i el compromís dels pensionistes i de les classes treballadores de continuar lluitant contra totes aquelles mesures regressives que intentin retallar drets i serveis essencials o qüestionar la viabilitat i la sostenibilitat de les pensions públiques.

Amb crits a favor de les pensions i els serveis públics, centenars de manifestants van mostrar el rebuig a la reforma anunciada pel ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, del qual també van demanar la dimissió.

Aquest ministre, amb les mesures anunciades, només vol ensorrar-nos encara més. Amb el fals relat que la Seguretat Social està en fallida, el que en realitat volen els que ho difonen és posar en marxa la privatització d’un sistema públic que no només és solidari entre generacions, sinó també sostenible, com s’ha demostrat, una i mil vegades, per part de diferents organismes de la mateixa administració pública.

Les marees som coneixedores que des de la Unió Europea intenten imposar unes directives, com els Plans Paneuropeus de Pensions (PPEP), que el que en realitat volen és convertir el nostre dret a una pensió digna en un negoci a favor de la banca especulativa i dels poders financers.

Per justificar aquestes mesures, ens expliquen que l’actual sistema de pensions és insostenible i, al mateix temps, sostrauen del fons de pensions milers d’euros per destinar-los a altres finalitats no pròpies de la Seguretat Social, i també redueixen els seus ingressos baixant les cotitzacions i augmentant els beneficis de les empreses.

Volen posar en marxa la privatització d’un sistema públic que és solidari i sostenible

Per això, les marees pensionistes exigim al Congrés el mateix que han fet representants d’organitzacions polítiques, ajuntaments i altres administracions: que es posi en marxa immediatament una auditoria als comptes de la Seguretat Social que esbrini quins n’han sigut els ingressos i les despeses des de la seva constitució, l’any 1963.

Les conseqüències de la privatització de serveis essencials –com la sanitat, les residències i altres– ens demostra la ineficàcia a l’hora d’abordar qualsevol tipus de problema seriós, com es va posar de manifest durant els primers mesos de la pandèmia. També hi ha exemples en diferents països que demostren com la privatització de les pensions ha portat a la misèria milers de pensionistes.

Des de la Marea Pensionista, continuarem recollint signatures per exigir l’auditoria als comptes de la Seguretat Social i explicant al veïnat que les pensions públiques són l’única garantia que tenen les classes treballadores per poder viure amb dignitat arribat el moment de la merescuda jubilació. Sense oblidar que, gràcies a les ajudes de les persones jubilades, són milers les famílies que sobreviuen a la crisi social i econòmica generada per la pandèmia.

Les persones pensionistes i jubilades tenim clar que ningú ens ha de regalar res, ja que les nostres pensions són salaris diferits i no volem ni permetrem que ens els robin. També tenim clar que serveis públics com l’educació, la sanitat, la dependència i altres prestacions són els pilars fonamentals de l’estat del benestar pel qual tant vam lluitar moltes de les mateixes persones que ara defensem, al carrer i a les institucions, els nostres drets per poder viure amb dignitat.

Aquestes manifestacions, com les concentracions que continuarem mantenint tots els dijous a moltes ciutats, no són el punt final, sinó un punt i seguit. De fet, ja estem treballant per organitzar, el pròxim 16 d’octubre, des de cada racó del país, una marxa a Madrid en defensa del sistema públic de pensions i contra les privatitzacions de les cotitzacions socials, de la sanitat i de les residències de gent gran.

Després del que ha passat amb la sanitat, les residències i altres serveis bàsics, és inacceptable que es continuï apostant per deixar en mans d’especuladors i depredadors financers serveis essencials per a la població treballadora.

Ara bé, hem de tenir present que aquests problemes no només afecten els pensionistes i els jubilats; tot el contrari: són, sobretot, un problema per a joves i treballadors en actiu.

Per això fem una crida a tota la ciutadania perquè s’uneixi i participi en les nostres concentracions setmanals a les places dels ajuntaments, per garantir i preservar els nostres drets.