El mandat municipal anterior, el de 2015-2019 que a Badalona va ser 2015-2018, va ser molt significatiu per la irrupció dels ajuntaments del canvi, amb una nova manera de fer política i un llenguatge i una agenda política amb aportacions pròpies. Participació, feminisme, transparència, mobilitat sostenible i fiscalitat justa van ser algunes d’aquestes innovacions, però no les úniques. I un dels conceptes que més ressaltava era el del poder popular. Érem governs que veníem del poble, rebíem el poder del poble per governar des de, per a, i amb el poble. I això significa que per a nosaltres era molt important la cogovernança (governar conjuntament) i la coproducció de les polítiques públiques, compartir debat sobre model de ciutat amb la ciutadania, posar decisions sobre el pressupost en mans del veïnat, etc. Per això vam rescatar els Consells de participació, vam posar 14 m€ al pressupost participatiu (per cert, aquest novembre ha fet 3 anys d’aquell procés exemplar) i per això ens queixem tant i ens entristeix tant que el govern de la moció de censura i actual no estiguin respectant els acords d’aquell procés i no executin les inversions, no convoquin els Consells (gairebé 2 anys sense convocar el d’habitatge) i menystinguin contínuament les entitats de la ciutat i les regidores i regidors de l’oposició.

També ens preocupa molt la seva inoperància, naturalment, i això és un menyspreu absolut cap a la ciutadania (ascensors i rampes que fa més de 9 mesos o d’any i mig que no funcionen i etc. etc.)

I ben aviat serem a dia 30 de novembre, i aquest dia està previst que a Badalona passin dues coses molt significatives: d’una banda és la data en què està previst desallotjar i tancar un equipament esportiu de la ciutat, el camp del Sant Josep. Aquest tancament suposarà deixar sense alternativa prevista per als entrenaments i el joc a desenes d’equips de bàsquet i el patinatge artístic, centenars de nois i noies al carrer, més de 60 anys d’història d’un club icònic a la ciutat que semblen estroncar-se de cop i volta. Saber quin paper ha jugat l’Ajuntament en el desenllaç de fracàs o saber si des de l’Ajuntament s’hauria pogut actuar d’alguna altra manera per evitar-ho ocupa ara mateix moltes converses i genera molts rumors i debats. Al cor i el cap de molta gent hi ha la impressió que des de l’actuació pública caldria fer alguna cosa per resoldre aquest desastre. I sobten coses com que, en el període final, quan s’ha canviat de rumb respecte de la solució definitiva de futur (s’ha passat de parlar d’una remodelació a un canvi d’usos) el govern actual no hagi informat i convidat a la taula del debat el Club, com sí que s’havia fet en el mandat passat.

Està justificat gastar-se en un sol dia més del que tenim previst al pressupost anual per fer activitats a les biblioteques?

D’altra banda, el dia 30 hi ha un esdeveniment multitudinari que segurament farà gaudir milers de persones. Parlo d’aquest invent municipal per rebre les festes de Nadal amb un concert al passeig marítim… Benvinguda sigui sempre la cultura que suma, i no està malament fer innovacions, d’acord, però atenció perquè ens gastarem molt més de 100.000 euros en un sol dia. Es cremarà aquesta quantitat en una activitat d’un sol ús que no deixa cap pòsit local en la política cultural de la ciutat ni es troba dins de cap línia estratègica del Pla d’Acció Municipal. La pregunta seria: està justificat gastar-se en un sol dia més del que tenim previst al pressupost anual per fer activitats a les biblioteques?

Dos fets ben diferents però en ambdues situacions hi ha un regust que afecta tothom: la sensació que a la nostra ciutat es prenen decisions importants fora de l’abast de la majoria, o fins i tot la sensació que hi ha decisions que no se sap ben bé on es prenen. Qui mana a la ciutat? Quin control tenim els veïns i les veïnes, o fins i tot els electes de l’oposició, sobre les decisions que es prenen?

També fa reflexionar comprovar que de sobte l’Ajuntament de Badalona no té cap problema tècnic per fer possible la tramitació accelerada d’aquest expedient, mentre les entitats de cultura tradicional i popular de Badalona no han cobrat ni un euro de les subvencions vinculades a les despeses avançades per part de les entitats per les Festes de Maig de 2019, i no ho han cobrat pel retard en la tramitació d’aquests expedients. Una situació d’impagament que afecta també altres entitats de la ciutat, esportives, veïnals, socials i que les posa en una situació límit a nivell econòmic.

Tot plegat, repetit, demostra que des del govern actual s’aborden alguns temes sense previsió ni planificació, no es busca l’acord amb els afectats ni tampoc el consens amb els altres representants municipals, la qual cosa ens porta a situacions extremes a la ciutat sense possibilitat de replantejament o de recerca de solucions acordades.

I això és tot el contrari a cogovernar, és tot el contrari a governar des del poble, per al poble i amb el poble. I des del poble, des de les veïnes i els veïns, això no s’hauria d’acceptar. Els que som electes i estem a l’oposició ja ens hem començat a plantar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram