El mes passat reflexionava aquí sobre què té pendent l’alcaldia de Badalona. Avui, sobre què n’esperem de l’alcalde Garcia. En genèric, la pregunta podria ser més senzilla: per què serveix l’alcalde? La resposta està a l’altura de qualsevol alumne de l’ESO. Un alcalde serveix per millorar la vida dels seus veïns i fer progressar la ciutat perquè sigui més agradable de viure-hi, tant per als que hi resideixen com per als que vulguin visitar-la o instal·lar-s’hi. Si la cosa és així d’òbvia i partim de la base que té competències per administrar un pressupost en aquesta direcció, per què és tan difícil que a Badalona hi hagi alcaldes transformadors d’aquests que deixen una petjada perceptible a la seva ciutat per molts anys?

L’alcalde és un líder important per a la ciutadania, tot i que amb un lideratge diferent del d’un primer ministre. No hi ha un govern formal o oposició dins el consistori. L’alcalde no és el líder formal d’una part majoritària dins d’un parlament. Tot i que ha estat escollit per majoria de vots, ha d’ocupar la posició de líder de tots els regidors, independentment que li donin suport o no de manera individual. Això vol dir que l’alcalde té responsabilitats cap a tots ells i el seu lideratge ha de reflectir-ho. Aquest és un dels principis naturals que s’esperen d’un alcalde.

En una visita de representants de la premsa local catalana a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, se’ns va explicar que –no cito textualment, sinó de memòria– la presidència efectiva d’un alcalde assegura que tots els regidors tinguin l’oportunitat de ser escoltats. D’aquesta manera ajuda que les decisions controvertides i difícils es prenguin en un ambient més relaxat i entenedor. L’argument: si l’alcalde decideix situar-se a una banda en la reunió del consistori i, activament, suprimeix els punts de vista minoritaris, estarà atacant l’altre i no seguirà el procés correcte. Així doncs, espero de l’alcalde Garcia que comprovi que tots els regidors hagin tingut l’oportunitat d’expressar les seves opinions, fins i tot encara que siguin oposades a les seves, cosa habitual.

En una ciutat com la nostra, políticament convulsa, l’alcalde té una posició ideal per fomentar les relacions positives entre els diferents elements del govern local, sent el principal model de comportament. És la primera roda de l’engranatge que fa funcionar una ciutat. Badalona està per davant de tots els regidors junts, primer també que l’alcalde i molt per sobre de la lluita de partits. Tots han de tenir clar que són elegits per servir al poble badaloní, independentment del pensament de cadascú i de les pressions dels partits que els empenyen. Perquè precisament el poble, en general, i per tant els badalonins, consideren l’alcalde com una influència en els estàndards establerts d’un bon comportament governamental i ètic.

Així, què se n’espera de l’alcalde Garcia? Que el seu mandat estigui caracteritzat per la justícia (una apreciació de la justícia natural) i per la consciència de ser el líder de tots els regidors, no només d’aquells que li donen suport. Només així es farà la feina precisa. Cal un alcalde transformador, d’aquests que deixen una petjada perceptible a la seva ciutat. A veure si ho sap fer.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram