Fa, com aquell que diu, quatre dies ha tingut lloc a tots els pobles i ciutats del país l’anomenat “inici de campanya”. És justament quan toca la mitja nit, com cap d’any. De fet la celebració d’any nou i l’acte d’inici de campanya tenen alguna cosa més en comú a part de l’hora.

Quan arriba el dia 31 de desembre a la nit tots pensem i reflexionem què volem durant l’any: que si deixar de fumar, fer la dieta que fa anys vols fer, anar al gimnàs, llegir més i bla, bla, bla… tot són paraules perquè a l’hora de la veritat un fuma, deixa els immensos plats d’amanida aparcats i mil activitats més abans de posar-se a llegir o bé anar al gimnàs. Una cosa molt similar a aquesta passa quan es dóna el tret de sortida a la campanya electoral.

Sigui municipal, autonòmica o general: és pengen cartells amb grans propòsits, durant els dies de campanya es fan grans discursos per tal de convèncer als ciutadans que aquesta vegada sí, aquesta vegada el partit ho aconseguirà. I què passa? Doncs exactament el mateix que el primer dia d’any. Una vegada ens hem menjat el raïm, una vegada tenim els escons a la butxaca aquells bons propòsits desapareixen. Ep! Sempre hi ha algú que te força de voluntat, però ben és cert que pocs deixen de fumar per cap d’any.