Dolors Sabater

Aquest any en farà deu que Badalona va protagonitzar la seva entrada triomfal a l’onada d’ajuntaments del canvi, en una dècada d’alta intensitat política tant a la ciutat com al país. Trencant el període més greu de retallades de drets i serveis que havia patit Badalona sota el mandat d’Albiol (2011-2015), el nou govern liderat per Guanyem Badalona va cohesionar una esquerra àmplia i compromesa per fer remuntar la ciutat. Des del primer dia, el compromís per rescatar Badalona es feia evident: el balcó de l’Ajuntament ple d’entitats i moviments socials simbolitzava una nova manera de fer política.

Entre els molts reptes que calia afrontar amb urgència, dos es revelaven especialment crítics: el Consorci Badalona Sud i Badalona Comunicació. Avui, una dècada després, tots dos tornen a estar sota el focus del perill. El Consorci, creat per donar resposta a les desigualtats històriques d’aquella zona, el vam rebre en un greu estat de deixadesa de les dues administracions que l’havien de mantenir viu, Generalitat i Ajuntament, i amb una direcció gerencial més enfocada a la privatització dels serveis que no pas a la implicació pública. El reimpuls estratègic va incloure canvi gerencial i nova empenta, però l’abandonament posterior i sostingut l’ha acabat matant definitivament. L’han dissolt. Badalona Comunicació, l’empresa de comunicació pública municipal, patia una flagrant manipulació infligida amb autoritarisme per Albert Fernández Saltiveri, el director posat pel PP, i la reversió va ser immediata. Ara que tornen a governar, torna la greu malaltia: la manipulació i el control partidista per part del govern del Partit Popular. Queda dissolta la llibertat i la pluralitat informativa.

La mentida com a estratègia

Fa uns dies, Badalona Comunicació va presentar com a notícia les opinions d’un tertulià, excàrrec d’Albiol, sense contrastar-les amb altres fonts ni contextualitzar-les. L’exgerent del Consorci Badalona Sud Venanci Saborit, nomenat a dit per Albiol el 2012 i rellevat del càrrec pel govern del canvi, ha convertit la seva rancúnia personal en una croada política. Ara, des de la seva posició a les tertúlies de Badalona Comunicació difon relats tergiversats que, sense cap criteri periodístic, passen a categoria de veritats absolutes.

A la notícia en qüestió s’eleva un comentari rancuniós a categoria de notícia en la qual se m’acusa a mi i al meu govern de, precisament, liquidar el Consorci. Just en aquell moment, el Consorci es va reactivar sota una nova gerència, amb Pilar Vallès, i va continuar treballant amb normalitat, amb més pressupost i nous projectes. Fins i tot va comptar amb un clar i mediàtic suport explícit quan vaig presentar-me davant de l’aleshores ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, per exigir-li el desbloqueig del crític moment del Consorci a conseqüència de l’aplicació del 155. La seva dissolució recent és responsabilitat del govern municipal actual, que paral·lelament ha engegat una operació de propaganda per treure’s les crítiques de sobre.

La pluralitat informativa no és un luxe, és un dret fonamental que a Badalona està amenaçat per Albiol

Aquest cas no és aïllat. Forma part d’un patró sistemàtic de manipulació de la informació per part de Badalona Comunicació, que ha esdevingut un altaveu del govern d’Albiol, reproduint acríticament totes les seves notes de premsa, alhora que aplica mesures específiques per silenciar l’oposició.

Quan la comunicació pública es converteix en propaganda, la democràcia està en greu perill. Aquest gir autoritari es manifesta de diverses maneres: Guanyem Badalona ha estat expulsada del Consell d’Administració de Badalona Comunicació, eliminant la seva veu crítica dins de l’estructura del mitjà públic; els regidors de l’oposició han estat vetats de les tertúlies radiofòniques, mentre que membres del govern del PP hi tenen presència regular assegurada; la freqüència d’entrevistes a l’oposició s’ha reduït dràsticament i s’han introduït canvis en la direcció de l’empresa i dels informatius per garantir un control total per part del PP.

Aquesta estratègia no és nova. Durant el primer mandat d’Albiol, Badalona Comunicació ja va patir greus ingerències, com la censura de la cançó L’estaca de Lluís Llach durant la cloenda del festival Filmets o l’acomiadament de més de vint periodistes i la marxa “voluntària” d’uns quants més. Avui veiem com es reprodueix el mateix patró. Pel que fa a la composició del Consell d’Administració de Badalona Comunicació, el Consell Audiovisual de Catalunya ja va reclamar el 2012 una nova proposta de composició que no sigui de lliure designació d’Albiol.

La ciutat no pot callar

Aquest no és un problema exclusiu d’un partit o un altre o d’una entitat en concret; és una vulneració flagrant del dret a la informació de tota la ciutadania. Quan els mitjans públics es converteixen en una eina de propaganda governamental, la democràcia s’afebleix. Per això cal exigir rectificació immediata de les informacions falses que pugui difondre Badalona Comunicació i demanar responsabilitat als seus nous dirigents.

La pluralitat informativa no és un luxe, és un dret fonamental. Un dret que a Badalona està amenaçat per Albiol. I no renunciarem a defensar-lo.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram