Aquest curs escolar, per a les famílies que tenen escolaritzades les seves criatures a l’institut La Riera del Districte primer de Badalona, va començar amb una bona notícia.

Feia molts anys que al Districte es demanava la construcció d’un centre d’ensenyament secundari, com també que s’incrementés l’oferta d’ensenyament primari.

Tot va començar quan es va denunciar l’estat deficient de l’escola Lola Anglada, ja fa molts anys. La manca de manteniment del vell edifici de l’antiga escola Martínez Anido va obligar les administracions a trobar una alternativa per evitar el perill que suposava impartir classes en un edifici que amenaçava ruïna.

Primer es va construir al parc de ca l’Arnús l’edifici del parvulari, més tard el d’ensenyament primari i, quan tots els estudiants es van traslladar al nou centre, aleshores es va demanar la rehabilitació de l’escola vella i transformar-la en institut. Això havia d’evitar els desplaçaments dels infants fora del seu àmbit més proper i, sobretot, incrementar l’oferta d’escola pública a la zona.

Gràcies a la lluita i al compromís de les famílies i del veïnat del territori es va aconseguir la col·locació d’uns mòduls provisionals al parc de Ca l’Arnús, al costat del centre de primària, per impartir-hi ESO.

Hi havia un compromís per part de les administracions de, efectivament, rehabilitar el vell edifici i adaptar-lo per impartir-hi classes d’ESO i també Batxillerat. De fet, es parlava de crear un centre amb tres línies d’ESO i dues de Batxillerat amb la construcció d’un annex al costat del vell edifici, exactament a l’actual pista esportiva, i una nova pista al solar lliure de l’antiga Jumberca.

Doncs bé, els estudiants que van començar l’ESO als mòduls amb l’esperança de continuar el Batxillerat al nou edifici encara continuen esperant, i altres s’han vist obligats a desplaçar-se a altres centres per poder continuar els seus estudis.

Per la Generalitat han passat quatre presidents i, malgrat les declaracions i compromisos d’alguns d’ells, passaven els anys i ningú deia res de quan començarien les obres. A l’Ajuntament també van ocupar la cadira de la batllia cinc persones. Semblava que, en realitat, no hi havia interès per part de ningú.

Tanmateix, les famílies i el veïnat no renunciaven a continuar reclamant el nou equipament. Tenien clar que el que defensaven era el dret a un ensenyament digne per als infants i que s’incrementés l’oferta pública a la zona.

I, com dèiem al començament, per fi s’ha fet públic el concurs per a la realització del projecte bàsic i executiu de l’institut La Riera i la posterior direcció de les obres d’ampliació i rehabilitació de l’antiga escola Martínez Anido per transformar-la i adaptar-la com a institut de tres línies d’ESO i dues de Batxillerat amb gimnàs. La dotació econòmica és de 858.382,09 euros i la durada del contracte, de 10 mesos.

Si tot va bé, i per això cal fer-ne seguiment, durant el primer trimestre de l’any vinent es licitaran les obres i abans d’acabar l’any s’iniciaran. En funció de la durada de les mateixes, el nou centre podria iniciar les seves activitats durant el curs 2025-26.

Han passat més de deu anys, quatre presidents de la Generalitat i cinc alcaldes, però les famílies i el veïnat tenien clar que no podien renunciar a un dret constitucional.

L’any vinent se celebraran eleccions municipals i, més tard, és possible que també eleccions a Catalunya. Un altre govern a la ciutat i a la Generalitat seran els que, finalment, inauguraran un equipament educatiu al nostre territori. Els infants que esperaven estudiar a l’institut ja aniran a la universitat, però segur que tots ells no oblidaran que per aconseguir fer realitat un dret cal treballar-lo i no renunciar-hi.

El mateix continuarem fent el veïnat. Tenim clar que al territori es necessita una escola bressol i més centres de primària, a més de la construcció definitiva de les escoles Badalona Port i Ventós Mir. Només amb la constància i la defensa dels serveis públics ho aconseguirem.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram