Un entorn net genera cervells creatius. Té molt bons efectes sobre la nostra salut.

“Badalona neta”. “La platja neta”. “Estrena Badalona cada dia”. L’Ajuntament incita els badalonins a ser nets. Hi ha interès a mantenir neta la nostra ciutat. Una altra cosa és que ho estigui.

Mantenir neta Badalona és un deure personal dels ciutadans. Hem de ser cívics a casa nostra i al carrer. No hauríem d’escopir aquí i allà. No hauríem d’estar entre escombraries al carrer i hauríem d’exigir més contenidors, si cal. Es diu que la netedat manté la societat sana i feliç.

És sabut que mantenir la ciutat neta és obligació ineludible de les autoritats locals. Els membres del personal de l’Ajuntament fan el que poden per mantenir neta Badalona. Però només poden tenir èxit quan ens associem amb ells. De fet, tots en som responsables. Cada badaloní hauria de compartir aquest deure.

Amb aquesta finalitat, hem de conscienciar sobre mantenir net i polit l’entorn. L’educació juga un paper important en aquest sentit. Hem d’educar la gent sobre els efectes secundaris nocius de les condicions insalubres i malsanes i dels beneficis de la neteja.

Els alumnes poden jugar un paper molt rellevant. Hauríem de formar-los per a aquesta missió. Aquests estudiants transferirien els coneixements a altres persones. A més d’abocar diners per a la neteja, cal formar la nostra gent per mantenir-la arreu de la ciutat. I així, es forma una cadena de consciència. Els cartells i pancartes de colors que fins ara edita i penja l’Ajuntament ajudaran a visibilitzar una civilització adequada.

No s’ha de permetre que ningú embruti els nostres carrers, les places, la platja… Les campanyes de la “Badalona neta” a curt termini poden resultar útils. Però una solució permanent és la millor cura o remei. Hem de continuar plantant arbres al nostre entorn per mantenir el medi ambient net, fresc i lliure de contaminació.

El sistema de drenatge ha d’estar en ordre. No hi ha d’haver trencaments ni fuites a les línies de drenatge, les línies de canalons s’han de netejar regularment. No hi hauria d’haver aigua estancada perquè esdevé la principal causa del creixement de gèrmens que provoquen diverses malalties. L’entorn net i endreçat és un reflex de la personalitat del ciutadà, i no és difícil si hi posem voluntat.
He llegit que també és en els ensenyaments de l’Islam que la neteja i la cura personal és part de la bondat.

L’educació i la conscienciació correcta i pura és molt important i només serà fructífera i beneficiosa si cadascú compleix les seves responsabilitats. Fem un tomb per les places i la platja al capvespre: així ens conscienciarem que alguna cosa no va bé.