Entre els dies 19 i 21 d’aquest novembre, Barcelona acull l’Smart City Congress, que enguany s’endinsa en els models de gestió, governança, mobilitat, transformació digital, finances i inclusió social, tot sota el lema “Ciutats fetes de somnis”. Com ja he escrit altres vegades, cal que transformem Badalona per afrontar el futur, i exemples com el Congrés Smart City de Barcelona són una oportunitat per aprendre. Enguany l’Ajuntament de Badalona està entre les corporacions participants, una bona notícia per dos motius: el primer, pel simple fet de ser-hi com a membre de ple dret, i el segon, coherent amb el primer punt, que implica l’interès del govern municipal de participar en la generació d’una resistència clara a propostes urbanes segregadores i elitistes. Hora serà que Badalona abandoni el concepte massa generalitzat que l’urbanisme és la forma resultant d’un model patriarcal i capitalista, no pas una pràctica neutra. Fa anys que la xarxa Eurocities recorda que l’urbanisme actual opera des d’una lògica liberal que només identifica l’individu com a usuari de la ciutat, i recorda any rere any que no ha de ser així.

L’edició d’enguany de l’Smart City Congres debat qüestions tan rellevants per a Badalona com aconseguir per a les ciutats models de gestió eficients, sostenibles i d’impacte real a través de les noves tecnologies. Enguany l’Smart City ha posat damunt la taula que les ciutats seran determinants en el futur de les nacions. Un concepte que el govern de Badalona ha de fer seu i, a més, creure-se’l. Projectes com la millora de l’eficiència energètica i l’ampliació de l’enllumenat públic, la implantació de fibra òptica, i, precisament, la implantació de serveis smart city a diversos carrers de la zona industrial Badalona Sud –iniciats l’any passat- s’han d’estendre a tots els barris sense dilació.

Si de veritat ens hem cregut que Badalona ha de ser una smart city autèntica, el govern que presideix Álex Pastor ha d’associar-se a Eurocities, la xarxa de grans ciutats europees que aglutina els governs locals de més de 140 de les ciutats més grans d’Europa i més de 45 ciutats associades (com Fuenlabrada, per exemple, a l’Àrea Metropolitana de Madrid), que entre elles governen 130 milions de ciutadans de 39 països. Es tracta que Badalona pugui jugar en una estructura de governança multinivell. Emulant el desig de l’alcalde d’Eindhoven: que Badalona sigui un lloc fantàstic per viure-hi, treballar-hi i jugar-hi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram