La diada de Sant Jordi d’enguany ha estat per a moltes de les persones a qui ens agrada llegir o escriure –encara que molts no puguin publicar les seves obres– un dia diferent.

Com cada any, els dies previs a Sant Jordi, ja es respirava l’ambient literari als carrers de molts barris de la nostra ciutat, Badalona. Els aparadors de les botigues anunciaven la proximitat d’un dia especial per a la majoria dels badalonins i les badalonines. Llibres i roses compartien espai i ens recordaven que el diumenge, 23 d’abril, seria un dia excepcional.

El fet que enguany fos en cap de setmana va fer que moltes més persones visitessin les diverses paradetes de llibreries instal·lades a la plaça Pompeu Fabra, i també les carpes de les entitats culturals que ocupaven quasi tot el carrer de Francesc Layret.

Segons els professionals del Gremi de Llibreters, aquest Sant Jordi va batre rècords de vendes i també de parades per tot arreu. No hi havia cap poble, per petit que fos, que no tingués una paradeta de llibres i una de flors. El bon temps, tot el contrari que l’any passat, també va acompanyar, i això va afavorir que, en el cas de Badalona, tant la plaça de Pompeu Fabra com el carrer de Francesc Layret s’omplissin de persones buscant el seu llibre preferit o la rosa més bonica.

Com algú ens va dir, hi havia ganes de passejar entre llibres i roses, d’aconseguir la signatura de l’autor o l’autora del llibre que acabaves de comprar, de lluir les roses que havies comprat per a la persona estimada i, naturalment, saludar amics i amigues que feia temps que no veies.

És difícil trobar persones que no celebrin aquest dia tan especial i diferent per a la majoria dels vilatans. Tothom té present en l’imaginari festiu que, després de la Festa Medieval Pirates a Badalona i abans de la Magna Celebratio, el festival romà de Badalona, hi ha un altre dia per a gaudir a Badalona, un dia per aprendre, per formar-se, per fer-se més tolerant, ja que la lectura és un recurs molt poderós i massiu que afavoreix la cohesió social i ens millora com a éssers humans.

Diuen que un 30% dels catalans no obren cap llibre en tot un trimestre i que només en compren per Sant Jordi, però qui no vol que els seus fills siguin bons lectors per descobrir i conèixer un món divers i meravellós, com ho és el nostre planeta? O endinsar-se en aventures fantàstiques o històries impossibles? Tot això, i més, es pot trobar en els llibres.

Aquest any, per a qui escriu això, la diada de Sant Jordi ha estat també un any peculiar, diferent.

Uns dies abans, em vaig trobar una bona amiga que em va convidar a col·laborar i participar en la paradeta que els amics i amigues de l’Associació Cultural BDN Escriu tenien previst col·locar al carrer de Francesc Layret.

Aquesta entitat intenta incentivar la lectura i donar visibilitat a molts dels autors i les autores de Badalona que tenen dificultats per publicar les seves obres i, per això, ells mateixos carreguen amb els costos de la impressió. Evidentment, després han de buscar-se la vida per poder-los presentar i intentar recuperar la inversió feta.

Entre els objectius d’aquesta associació hi ha el de promocionar les obres dels autors i autores locals, fer tallers, organitzar tertúlies, concursos i certàmens literaris, amb especial èmfasi en l’àmbit juvenil per tal d’incentivar la lectura i l’escriptura.

Per als integrants de BDN Escriu, “escriure és harmonitzar les lletres per tal que la seva lectura enriqueixi el nostre coneixement”.

Gràcies a aquesta entitat, la passada diada de Sant Jordi, més de divuit autors i autores de Badalona van tenir l’oportunitat de mostrar les seves obres i signar els seus llibres.

El fet de poder donar visibilitat a la literatura de proximitat i poder participar en una fira no comercial ha estat “una experiència molt enriquidora”, assenyala el president de l’entitat. “Ens anima a repetir a totes les persones que hi hem participat, sigui mostrant les nostres obres literàries o contactant amb coneguts i no coneguts”, afegeix.

Malgrat el reduït espai de la carpa, els i les divuit autors i autores de Badalona (entre ells, qui això escriu) van poder signar els seus llibres, majoritàriament autoeditats, en un dia molt especial per a la literatura i la cultura en general.

Llibres de proximitat, llibres que es podien aconseguir visitant la paradeta Punt Quilòmetre Zero de Badalona.

Segur que, des d’avui mateix, es continuarà treballant en noves experiències i iniciatives per donar visibilitat a les obres dels autors i autores badalonins, ja que de talent organitzatiu i de bons llibres, no ens en falten. Aquest Sant Jordi ens marca el camí a seguir.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram