La vintena de periòdics que formen la xarxa Línia –entre els quals, aquest del Barcelonès Nord– estan treballant de valent per rebre i proporcionar informació més detallada que mai, de comarca a comarca, vila a ciutat i barri a barri.

Malgrat la crisi mundial provocada pel virus Covid-19, el seu impacte s’està notant a la vida diària local i els mitjans de proximitat estan jugant un paper més important que mai en la notificació d’aquesta empremta propera i com a eina de comunicació i coordinació per a les comunitats locals.

Estem davant un servei essencial. En l’estat de nerviosisme que vivim, és palesa com mai la necessitat del periodisme proper. A més de la informació general proporcionada pels mitjans nacionals, els ciutadans necessitem informació molt més pròxima per tractar la vida quotidiana: què passa al nostre poble o districte, on podem comprar i on no, tenim molts o pocs casos al voltant… Informació pràctica per saber quines decisions hem de prendre. En aquesta situació insòlita que vivim, és tan important com comprar pa o menjar saber si els serveis públics estan en funcionament, què hem de fer si desenvolupem símptomes o què podem fer per protegir la nostra família contra el virus. I si podem o no anar a la platja o desplaçar-nos a Barcelona, etc. Pel que fa a la vocació de servei públic, la xarxa de mitjans locals Línia em consta que fa un esforç extraordinari en aquests dies per mantenir informada la població de manera puntual.

En aquest sentit, Línia i la resta de mitjans de proximitat associats a l’AMIC van publicar un comunicat on posaven els seus recursos a disposició de les institucions públiques per ajudar a atendre les necessitats especials de comunicació que actualment estan sorgint.

És més, sense renunciar al seu paper, els mitjans locals han prioritzat la seguretat dels seus empleats i usuaris i de tota la població per sobre d’altres criteris, i han adaptat les seves activitats per fer compatible el dret a la informació i la protecció de la salut pública: teletreball, reforç de les edicions digitals, adaptació dels sistemes de distribució en el cas de les publicacions físiques… Seguretat per a tots.

Estic convençut que els lectors de Línia Nord –i de qualsevol altra edició de Línia– s’han adonat de l’enorme esforç editorial. Tots estem agraïts al personal de l’editora, del primer a l’últim, i també regraciem els experts, el personal i altres entrevistats que responen constantment a trucades del periòdic i proporcionen informació.

Capítol a part per als periodistes de la xarxa Línia: treballar al carrer avui en dia no és fàcil per a ningú i els periodistes locals s’ho han jugat tot per servir la ciutadania. No dubtem, tampoc, que les autoritats locals aprecien les actituds cooperatives i de suport que troben en la premsa, la ràdio i la televisió de casa. Aquests periodistes han corregut darrere el coronavirus de barri en barri i de poble en poble per mantenir-nos al dia, fent un esforç fora de mida per denunciar els efectes de la pandèmia i la situació d’alarma estesa arreu.

Nosaltres, no cal dir-ho, hem fet confiança als mitjans locals. Ara toca als ajuntaments, on recau la representació de ciutadans i ciutadanes, donar les gràcies als editors i comunicadors per la seva ímproba feina periodística. Llegim que Badalona presenta una ajuda d’un milió i mig d’euros per a petites empreses i autònoms. Seria decebedor que els mitjans locals en quedessin al marge, o que, malauradament, només rebi premi la claca de l’alcalde. La gran majoria dels ajuntaments deuen diners, també als mitjans. Potser és moment de posar-se al dia. Que això no vol pas dir regalar res. Apartem la discriminació d’una vegada, que ni és legal ni molt menys justa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram