Ulls brillants, somriure lluminós, cabells negres. Es diu Jesús, té vint-i-nou anys i treballa a Badalona. El carrer encara no està il·luminat quan en Jesús agafa les seves eines –bosses negres, pala, sarri, escombra i carro– per començar la seva missió: netejar amb aigua el carrer, eliminar les pintades del grafit, recollir tota mena d’escombraries a la plaça Pep Ventura (papers, cigarretes, gots de plàstic, mascaretes, ampolles de vidre, llaunes, caques de gossos…) i amuntegar les fulles caigudes.

A Badalona hi ha un equip humà, d’homes i dones, que fa possible que la ciutat estigui neta de brutícia, bacteris i virus contaminants. La seva tasca fa que la ciutat funcioni cada dia i pugui avançar-se als nous reptes que va definint el progrés humà, entre ells, la cura del nostre planeta i la consciència mediambiental. L’esforç diari d’aquests treballadors juga un paper rellevant en el desenvolupament sostenible de la ciutat, contribuint al benestar social, a l’equilibri ambiental i a la millora del medi ambient urbà.

A Badalona hi ha un equip humà, d’homes i dones, que fa possible que la ciutat estigui neta de brutícia, bacteris i virus

Seria bo que Badalona tingués com a objectiu comú el repte de voler ser una de les ciutats més netes de la Unió Europea. Un propòsit que demanaria fer un treball col·lectiu que promogués una profunda implicació tant a nivell social com institucional. Caldria assolir el compromís de posar els mitjans indispensables per impulsar la consciència mediambiental entre la població, i el subministrament de les eines que fossin necessàries per millorar els serveis de neteja i de manteniment. Seria eficaç evitar les conductes incíviques que embruten la imatge de la ciutat en detriment del treball que realitzen, cada dia, aquests treballadors i treballadores de la brigada municipal.

En les ciutats amb alts nivells de contaminació es fa necessari implementar polítiques de neteja per evitar la propagació d’afeccions, alentir l’envelliment i preservar el patrimoni social. Actualment, la pandèmia de la Covid-19 ha posat de manifest la importància vital de la neteja, la higiene i l’accés adequat a l’aigua neta, per tal de prevenir les malalties tant a nivell individual com col·lectiu.

L’escombra ha estat un estri simbòlic vinculat, en el món infantil, amb poders màgics. En Jesús sap quin és el poder de la seva escombra d’or: fer que els carrers de Badalona llueixin nets i habitables. Ell creu que la seva feina és important, que la neteja de la ciutat influeix en les emocions i en els sentiments d’estima i bellesa per part dels ciutadans, i que els entorns ben cuidats fan de la ciutat un lloc de convivència per a una vida plenament humana. En Jesús sap que una Badalona neta, endreçada, sostenible i amable és possible si respectem les normes de convivència col·lectiva tots els que hi vivim.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram