L’Associació Festa Medieval Sant Jordi portem ja uns mesos atrafegats tot preparant la Festa Medieval “Pirates a Badalona!” que se celebrarà els dos primers caps de setmana d’abril i arribarà a la 21a edició. Un dels actes nous i estel·lars serà la nova posada en escena a Dalt de la Vila, concretament a davant de Santa Maria el pròxim divendres 12 d’abril. S’anomenarà “Ràtzia a Santa Maria”.

Tot preparant aquest nou acte, i mirant els espais in situ, ens entristeix no gaudir de la torre de guaita rodona que fins al 1975 havia presidit part de la capçalera del carrer del Temple, conjuntament amb l’església de Santa Maria. Aquest edifici singular hauria donat encara més joc i transcendència a l’acte. És aquí on ens preguntem si seria possible la seva recuperació, ni que sigui testimonialment. Podria ser una versió més reduïda però que donés un caire més romàntic a la zona. És una bogeria el que dic? Econòmicament sabem que és inviable, però aquesta torre de guaita encara es conserva en l’imaginari de molts badalonins.

Badalona ha perdut, està perdent i perdrà molt del seu patrimoni perquè ningú ha sigut capaç de gestionar el seu manteniment. L’altre dia parlant amb un tècnic de l’Ajuntament va comentar-me que els Castellers de Badalona no podran anar al Mercat Vell Maignon perquè està en un estat ruïnós i, probablement, hagi d’anar a terra. L’edifici, datat de 1889, ha sigut un altre intent frustrat de l’Ajuntament per conservar el patrimoni de la ciutat. Ens hi haurem d’anar acostumant?