Badalona sempre ha estat un escenari polític complex. Des que hi ha democràcia, només hi va haver un govern amb majoria absoluta, i en els últims anys han governat posicions situades als extrems. Ara hi ha set forces polítiques representades al Ple, i s’acaba de produir un fet sense precedents en la història de la nostra ciutat. És la primera vegada que s’aprova un pressupost sense que ningú hi voti en contra. Forces independentistes o espanyolistes, d’esquerres, de dretes, republicanes o comunistes, cap d’elles es va mostrar en contra de l’aprovació final dels pressupostos que va presentar el govern del Partit Socialista al qual represento.

Aquest fet és fruit d’una negociació, perquè per tirar endavant uns pressupostos -i per extensió, una ciutat- es necessita del diàleg, del pacte, del consens. No es pot governar des dels extrems, només per a una part de la ciutadania. Aquesta manera de fer ens ha portat al bloqueig i a la crispació. La solució passa per la centralitat i la moderació, per l’enteniment i la pluralitat. No passa per polítiques que busquen la divisió i l’enfrontament. Estem demostrant que l’única solució per a Badalona és pensar en la ciutat. Que Badalona sigui el primer i no el segon plat. I a les proves em remeto: des que soc alcalde s’han aprovat tots els punts i dictàmens que s’han dut al Ple. Tots. Aquesta és la solució.

Els comptes que hem aprovat inclouen increments en multitud de partides, però en destaco alguns, els que conformen els pilars de l’esquerra: tripliquem la despesa i les inversions en seguretat; sumem dos milions d’euros en neteja i manteniment de carrers, places, parcs i edificis municipals; es multipliquen per set els diners destinats a les accions socials per a les famílies que més ho necessiten; s’incrementen un 28% les polítiques d’igualtat; i es dedicaran 7 milions d’euros a inversions als barris.

Són, sens dubte, uns pressupostos que solucionen problemes de la gent de Badalona. Tant de bo la fórmula del consens i del diàleg es repeteixi a Catalunya i a Espanya. No hi ha una altra solució que aquesta.