El passat 20 de juny vaig tenir l’honor i l’orgull de ser proclamat alcalde de Badalona. 100 dies després podem fer una valoració dels avenços aconseguits i de la situació en què aquest govern s’ha trobat la que és la casa de tots i totes.

Vagi per davant que, en aquestes línies, la meva intenció no és altra que la de ser honest. Els veïns i les veïnes de la meva ciutat mereixen saber amb sinceritat l’estat de la seva administració.

Faig un petit incís. L’altre dia, mentre veia la tele amb les meves filles, va aparèixer, a la sèrie que estàvem veient, un animal anomenat mandrós de tres dits. Un mamífer que sol viure en terrenys amazònics i que sorprèn els que el veuen de prop per tenir un metabolisme extraordinàriament lent. Dorm moltes hores al dia, viu als arbres i podríem dir que mira la vida passar. És un animal pràcticament inactiu. Mira, però no fa res.

Després d’entrar a l’Ajuntament, un es pregunta si el responsable de tot era un mandrós de tres dits. Un animal capaç de veure problemes però incapaç de fer res per solucionar-los. Un ésser amb un metabolisme tan lent que en tres anys no ha tingut temps de tirar endavant gairebé cap projecte. Efectivament, és un cas que sorprèn els que el veiem de prop.

Deixant de banda aquesta simple metàfora, tornem a la realitat del nostre Ajuntament. Amb honestedat, és força sorprenent el nombre de projectes aturats que ens hem trobat, les factures impagades acumulades pel govern anterior i la quantitat de serveis que van quedar sense manteniment a la ciutat. Per desgràcia, hi ha diversos exemples que s’han fet públics que demostren que el que dic és cert. Entenc que no hi ha mala fe en cap d’aquestes inaccions. Suposo que és simplement incapacitat en la gestió, o és que es dedicava més temps en batalles internes i en qüestions nacionalistes que en atendre la ciutat.

Aquesta descripció, per sort, pertany al passat.

La solució és l’acció.
El nostre govern té la garantia de l’experiència en la gestió pública. Sabem fer-ho, i ho estem demostrant. Aquestes són algunes de les fites que hem aconseguit només en 100 dies:

– Hem desbloquejat la nova llar d’infants de Montigalà i hem aconseguit el compromís del conseller d’Ensenyament per introduir en els pressupostos 2019 de la Generalitat la construcció a la ciutat de noves escoles i instituts.

– Hem aprovat bonificacions de l’IBI perquè pensionistes i més persones tinguin accés a les ajudes.

– S’ha dut a terme la signatura d’un contracte per al manteniment de paviments i clavegueram valorat en 8,8 milions d’euros. A més, invertirem uns 150.000 euros a millorar l’accessibilitat dels passos de vianants i les plataformes de bus.

– Hem aprovat la fase final de la cadena, amb l’elevació de les vies del tren i la construcció de l’hotel del port previst per al 2020.

– Hem posat en marxa la finestreta única d’habitatge i, per primera vegada, hem atorgat 2 pisos municipals a dues famílies que ho necessitaven i hem notificat a la Generalitat la compra de 7 pisos més que ja s’estan tramitant.

– Hem amortitzat crèdit pendent i podrem invertir 3,7 milions d’euros més en el 2019 i 2020.

Sí, hi ha pla de govern.
I és tan clar, que ho puc resumir en 5 punts:

1. Desencallar tots els projectes que l’anterior govern tenia paralitzats. Igual que hem fet amb la llar d’infants de Montigalà o els tràmits per a la cessió dels terrenys de la Riera, o signar el contracte amb l’empresa de socorrisme. Hi ha molts projectes que necessiten desencallar-se ja, molts proveïdors que reclamen els pagaments que se’ls deu, i signatures de contractes que portaven molts mesos esperant a fer-se realitat. Tenim els diners per fer-ho. Només cal treballar-hi.

2. El contacte directe amb la ciutadania. Una de les frases més repetides pels veïns i veïnes en les setmanes que porto com a alcalde és que no han tingut l’oportunitat de traslladar les seves preocupacions a l’anterior alcaldessa perquè no se la veia pels carrers. La meva prioritat és saber de primera mà els problemes reals de la ciutadania amb l’objectiu de fer una administració més eficient. Aviat obrirem un nou canal a través del telèfon mòbil més directe i proper.

3. La neteja i el manteniment dels nostres carrers i places. La ciutat ha patit uns anys de deixadesa molt preocupants a tots els barris. Serà difícil revertir aquests anys d’abandonament de la via pública, però de moment, ho estem aconseguint i es comença a notar la diferència. Ara per reparar 3 fustes del Pont del Petroli no calen 8 mesos, només dos dies. Hi ha molts punts on actuar, queda molta feina per fer i posarem el focus, sobretot, en l’incivisme.

4. La seguretat. Badalona és una ciutat segura, però les dades que tenim ens posen en alerta i ens fan estar insatisfets. De setembre de l’any 2017 a agost del 2018 les infraccions penals han augmentat un 6,7% a la ciutat, la majoria relacionades amb petits delictes com furts o estafes. El nostre compromís és treballar al màxim perquè aquestes xifres siguin molt millors en els pròxims mesos. Deixarem enrere els anys de bonisme i inacció i presentarem durant el mes d’octubre la nova organització de la nostra policia. Afegint, a més, l’exigència a la Generalitat perquè posi més efectius de Mossos d’Esquadra a la nostra ciutat.

5. La concòrdia. Jo, com a alcalde, tinc clar que no m’agrada que la meva ciutat estigui dividida ni fracturada. No vull que els màxims representants utilitzin la immigració per dividir-nos, ni que s’imposin en la Institució símbols nacionalistes que no representen la majoria. Estic orgullós de poder governar per a tots i per a totes; que totes les entitats, defensin el que defensin, pensin com pensin, puguin dur a terme la seva activitat tal com marca la normativa; que tota la ciutadania se senti seva la ciutat, vinguin d’on vinguin; i de tornar a construir una ciutat de progrés en la qual ens sentim a gust, a la qual admirem i a la qual vulguem.