Sam Núñez ERC Santa Coloma

Santa Coloma de Gramenet està passant per un procés de privatització que afecta directament el benestar de les persones més vulnerables i les condicions laborals de les professionals que treballen en l’atenció domiciliària. El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), que és essencial per ajudar les persones dependents, ha estat gestionat fins ara per la Fundació S21, una entitat pública que ha millorat les condicions de les treballadores i la qualitat del servei, gràcies a l’empenta d’aquestes i l’acompanyament d’Esquerra Republicana.

Gràcies a la gestió pública, s’han pogut garantir millores laborals per a aquestes treballadores, oferint estabilitat i una millora en els seus drets laborals. No obstant això, recentment s’ha anunciat un canvi significatiu en la forma de gestionar aquest servei que està generant una preocupació creixent entre les treballadores i la ciutadania.

El govern de Santa Coloma, liderat pel PSC i Ciutadans, ha decidit privatitzar el servei d’atenció domiciliària a partir de l’1 de febrer de 2025. Aquesta decisió ha aixecat una onada de crítiques, ja que es tem que la privatització comporti una regressió en les condicions laborals aconseguides fins ara i en la qualitat del servei. El model de privatització sovint comporta precarietat, retallades en drets laborals i una pèrdua de control democràtic sobre el servei, segons indiquen els experts i les experiències prèvies.

És important destacar que les treballadores del servei d’atenció domiciliària no només són una peça fonamental per mantenir la dignitat i el benestar de les persones dependents, sinó que la seva tasca també contribueix al teixit social i comunitari de la ciutat. Reduir aquest servei a un simple contracte econòmic ignora l’impacte humà i social que té en les vides de les persones que en depenen.

Al setembre es va publicar l’anunci de la licitació, amb unes clàusules administratives i tècniques clarament orientades cap a empreses privades. Això ha suscitat queixes, especialment pel fet que el Consorci de Salut i Social de Catalunya, al qual pertany la Fundació S21, difícilment podrà competir amb les condicions econòmiques exigides. És sorprenent que, malgrat que l’Ajuntament reconeix en documents oficials que la Fundació S21 és un mitjà propi per a la gestió del servei, hagi optat per una privatització d’aquest.

A més, l’Ajuntament ha acceptat una subvenció de la Generalitat per al finançament del servei d’atenció domiciliària, amb un import total d’1.407.815,05 euros per a l’anualitat de 2024. Si el servei passa a mans privades, aquests fons públics es passaran a formar part dels beneficis d’una empresa privada, tot i que existeixen mitjans propis per gestionar-ho.

Davant d’aquesta situació, des del grup municipal d’Esquerra Republicana manifestem el nostre total desacord amb la decisió de privatitzar el servei d’atenció domiciliària. Considerem que l’actual model de gestió pública ha demostrat ser més just, equitatiu i beneficiós tant per a les treballadores com per a les persones usuàries. Privatitzar aquest servei suposaria un retrocés en la protecció dels drets laborals i del caràcter públic del servei.

Per tant, hem proposat al Ple municipal de setembre aturar immediatament la licitació i trobar una solució per tal que el servei d’atenció domiciliària continuï gestionat a través de mitjans públics com la Fundació S21, garantint que el servei mantingui un caràcter públic i de qualitat, prioritzant el benestar de les persones usuàries i la dignitat de les treballadores per sobre dels criteris estrictament econòmics.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram