Fins ara, les recomanacions europees sobre les polítiques de cohesió estan basades en l’ús dels principis de l’aprenentatge de polítiques i en una nova dimensió de la cohesió: la cohesió territorial. Així, es promou la governança multinivell i la col·laboració entre els actors socials amb l’objectiu d’afrontar els problemes a escala territorial i fer-ho mitjançant la formació de capital social. D’aquesta manera es pretén incrementar valor afegit i sostenibilitat a les polítiques de cohesió territorial.

De fa temps, i des d’aquestes planes, insisteixo en l’obligatorietat que té el consistori badaloní de situar Badalona entre les ciutats d’Europa fetes de somnis intel·ligents a partir de les dues premisses del paràgraf anterior. Per a mi, l’intel·ligent és la mobilitat ascendent, mantenint la classe mitjana i ajudant la classe treballadora, i adaptant la ciutat a les noves normes del segle XXI: estructura de governança multinivell, desenvolupament local sostenible, noves tecnologies… Quant a l’urbanisme de les dècades vinents, el canvi també és obligat, com reconeix la Xarxa Eurocities quan afirma que l’urbanisme actual opera des d’una lògica liberal que només identifica l’individu com a usuari de la ciutat. Per a tot plegat, però, es precisa consens i sintonia entre la societat badalonina i els polítics que la representen.

Saber què cal millorar és el camí natural per assolir els canvis necessaris. Celebro molt que l’Ajuntament de Badalona reconegui que el futur comença en la ciutadania, un canvi ideològic essencial. Optar per una cadira al Mobile Week Catalunya 2021 –que té com a objectiu apropar les TIC a la població–, sabedors que ens canvia tant la manera que tenim de relacionar-nos o aprendre o a buscar feina fins a la manera de moure’ns per la ciutat del segle XXI: mobilitat del futur, robòtica i intel·ligència artificial, i dades i seguretat informàtica, la nova matèria primera de l’economia.

La proposta conjunta presentada per l’Ajuntament i Restarting Badalona (una nova associació que vol posicionar Badalona com a ciutat metropolitana de referència) per participar en la pròxima edició de la Mobile Week Catalunya, és un acte de fe i de valentia, però sobre tot un acte de servei a la ciutat. La Mobile Week planteja espais de reflexió i debats amb activitats obertes a tothom, per connectar les eines que ofereix la tecnologia digital amb les necessitats socials, culturals, ètiques i humanes.

La participació de Badalona en la Mobile Week Catalunya de la primavera vinent ens mostra el poder de sumar voluntats per generar oportunitats en el creixent sector TIC i promoure i potenciar les empreses tecnològiques locals cap a la consolidació d’un hub tecnològic badaloní. Caldrà ara fer un seguiment de quin serà el programa elaborat des de Badalona i els objectius i possibilitats reals de treure’n profit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram