Encara que estem en plena ressaca postelectoral, ja tothom fa càbales sobre els possibles resultats de les pròximes conteses electorals que se celebraran el dia 26 de maig.

És cert que no són extrapolables ni comparables els resultats electorals de les eleccions generals o autonòmiques als d’unes locals.

A Badalona, ja sabem que els resultats són diferents segons quin tipus d’eleccions es tracti.

A les generals, els socialistes sempre han obtingut bons resultats i s’han situat en primera posició, excepte en les celebrades el 2016, que van ser guanyades per En Comú Podem.

No passa el mateix amb les autonòmiques i encara menys amb les municipals.

El que sí és cert és que les esquerres sempre guanyen a les dretes, siguin eleccions locals, autonòmiques o generals.

Per tant, no deixa de ser una anomalia que en una ciutat on sempre la suma de les esquerres és més gran que la suma de les dretes, hagi governat un partit com el PP liderat per Garcia Albiol.

Els resultats de les eleccions generals del passat diumenge, 28 d’abril, han donat una clara victòria als socialistes, a Espanya i a Badalona.

A Badalona, si sumen els resultats obtinguts pels partits d’esquerres, obtenim més de 76.000 vots, un 65,26% dels votants, mentre que les dretes només sumen 28.000, un 23,89%. Deixem a banda els resultats de Junts per Catalunya, l’experiment de Puigdemont, que han aconseguit 6.576 vots, un 5,61%. És evident que necessiten fer una reflexió i aclarir cap a on volen anar.

Si bé, com deiem, aquests resultats no són extrapolables, no és menys cert que marquen tendència i ens fan pensar que a Badalona les esquerres guanyaran les properes eleccions municipals.

Els candidats del PSC, En Comú Podem o ERC tenen la possibilitat de ser els qui ocupin la cadira de l’alcaldia, si bé el millor situat és el candidat del PSC, que té una clara avantatge sobre la candidata d’ERC i la d’En Comú Podem.

També hem de tenir present que la cap de llista d’ERC és de Guanyem, el que per uns és bo i per molts altres dolent, ja que només servirà per donar ales al candidat del PP, Garcia Albiol.

El candidat millor situat de les dretes és sense cap dubte el líder del PP, Garcia Albiol, encara que amagui les sigles del seu partit. El desconegut candidat de l’ultradreta podria tenir representació, segons els resultats d’aquestes generals, la qual cosa rebaixaria les expectatives d’Albiol i beneficiaria a les esquerres.

Siguin els que siguin els resultats, el que ningú qüestiona és que les esquerres, totes les esquerres, podran governar al nostre Ajuntament.

Però, a Badalona el que sembla més raonable sempre es troba amb un però.

Si els resultats donen el mateix nombre de regidors al PSC que a ERC, encara que els regidors d’En Comú Podem vulguin donar suport al PSC, si no hi acord, ens podríem trobar amb la paradoxa que a la segona volta, la dreta obtingués l’alcaldia al ser la candidatura més votada, la qual cosa també està en dubte per la presència de VOX.

Hi ha qui té clar que això no succeirà però, a Badalona, som diferents i qualsevol cosa pot passar. Possiblement, la millor manera de solucionar-ho sigui que les esquerres respectin la llista més votada i proclamin com alcalde el cap d’aquesta llista.

Segur que hi ha diferències entre les esquerres, només faltaria, però també són moltes les coincidències. I el que Badalona necessita és un govern fort d’esquerres que prioritzi les polítiques socials i acabi amb els dèficits crònics de la nostra ciutat.

La ciutadania volem respostes a les nostres demandes. Cal acabar amb els dèficits estructurals de la nostra ciutat, evitar les confrontacions identitàries o d’origen alimentades pel candidat del PP i demostrar que a Badalona apostem per la cohesió social i la convivència.