L’Associació Casal La Formiga de Badalona va néixer l’any 2004. Si com a un adolescents ens preguntessin què és el que volem ser de grans, segurament diríem el següent: un espai de trobada entre cultures i llengües, una terminal de comprensió de la societat líquida en què estem immersos, un lloc on tots els participants tinguessin la possibilitat de construir o ajudar a edificar el seu projecte de vida. I ho volem aconseguir des de diferents plataformes: a través del potencial del lleure educatiu i de les accions de suport escolar, mitjançant l’empoderament social d’adults i gent gran que faciliten les tecnologies de la informació i la comunicació, per mitjà d’activitats de dinamització comunitària en els carrers i en les places… o bé a través de la potenciació de les habilitats gairebé innates de la generació 2.0., entre d’altres.

I, dintre de tot l’entramat que suposa el dia a dia de l’entitat volem posar un accent en els i les joves. Des de La Formiga considerem que la joventut és un present dins el present. No són futur, només. Són present i futur. I tenen un malestar. O, millor dit, no només causen problemes. D’ençà que La Formiga treballa amb joves del Districte VI de Badalona, posant en relació nois i noies amb circumstàncies socials i culturals diferents, i punts maduratius o expectatives individuals i col•lectives diversos, constatem un cop més que, com la cançó del Kiko Veneno, tenim pantalles de metacrilat en els nostres barris que actuen com a barreres transparents: veiem que hi ha a l’altra banda però no farem el pas de posar-hi un peu. I, esclar, el que han fet aquests joves és seguir-nos als grans, fer cas de la nostra actitud, de l’actitud generalitzada de la resta de la societat. Qui dirà ara que són uns descreguts?!

Així, doncs, la nostra responsabilitat com a entitat queda palesa: facilitar aquests contactes, accentuar les ganes boges de menjar-se el món dels joves, oferir eines per entendre una mica millor l’invent de viure, estudiar i fer voluntariat dins una de les ciutats de Catalunya amb més possibilitats per metre quadrat. No volem, però, una joventut campiona de l’altruisme, volem una joventut que tingui la possibilitat de construir el seu projecte de vida. Entenem, però, que el repte no és tan sols nostre. Com a mínim és un repte de ciutat. Del contrari, creiem que tindrem una “apocalipsi” de valors: joves cervells que fugiran cap a altres ciutats, la societat que continuarà queixant-se de la passivitat dels joves i tot l’etcètera pertinent. Posem-hi, doncs, tota la convicció, perquè ells i elles no ho desaprofitaran. I una bona mostra d’aquest valor de present de la joventut és la Jornada d’Aprenentatge-Servei que se celebra el 23 de març de 2011. Serà una manera de mostrar experiències, com ara la de La Formiga a Badalona, pràctiques com la de Mataró, on la joventut juga un paper de present per anar teixint algunes de les línies mestres del seu futur.

Més informació sobre la jornada a sites.google.com/a/xtec.cat/apsbadalona/

Casal la Formiga