Hi ha tempestes que calen. Així van rebre els/les socialistes de Badalona, com un gerro d’aigua freda, la notícia que la companya Conxa Botey es donava de baixa com a militant del Partit dels Socialistes de Badalona. Qui ha estat la Conxa Botey? La Conxa Botey ha estat regidora socialista a l’Ajuntament de Badalona durant sis anys i també coordinadora a l’àrea de serveis socials. Un treball polític que ha compaginat com a professora del col·legi Salesians de Badalona. Simpàtica i oberta, ha estat una dona compromesa amb la justícia social i el progrés.

Ara quan les adversitats i els contratemps fan que necessitem més que mai paciència, intel·ligència, seny, lleialtat i ètica, ella ha decidit marxar! Sí, es tracta d’una decisió individual, però espero que quan passi per la porta del carrer Dos de Maig número quaranta-vuit, aquella que un dia va ser la seva casa política, recordi que va arribar a les llistes socialistes perquè els companys i companyes del PSC així ho van decidir dins del seu òrgan representatiu: l’assemblea de militants. No perquè fos impulsada per algun moviment o plataforma ciutadana. I és per això que crec que hauria de restituir l’acta a tots els companys i companyes que vàrem votar la llista on ella anava com a regidora i permetre que un altre company/a pugui accedir al seu lloc per continuar treballant per la ciutat de Badalona.

Puc entendre que vulgui sentir-se feliç i que aquesta acta pugui rentabilitzar-li una part humana de felicitat política però, a vegades, perquè la felicitat sigui efectiva cal que la persona equilibri el pes de les seves accions i les seves decisions. Que les decisions preses no siguin a costa de portar a terme moviments que puguin obstaculitzar les trajectòries d’altres persones o col·lectius, perquè si aquest és el cas, aquesta felicitat sempre restarà tacada per l’ombra fosca de l’egoisme, d’aquell interès particular que és propi del jo egoista i egòlatra.

Sabem que vivim temps difícils: temps de convulsions i enfrontaments de banderes, de fractura social, de manca de diàleg, d’incerteses… Particularment no tinc cap interès a saber quins han estat els motius que l’han portat a prendre la decisió de marxar i independitzar-se del Partit Socialista, però sí que em sap greu la manca d’ètica, de consciència i de compromís que ha projectat envers una organització que ha combatut i combat aquelles accions que arremeten contra la democràcia: elevar el bé privat per damunt del bé públic, la corrupció, l’interès personal, la professionalització de la política, el transfuguisme…

Encara que tu hagis decidit quedar-te amb una acta que no et pertany i que a partir d’ara restarà, a les teves mans, desposseïda de qualsevol mena de contingut ètic i moral, els/les socialistes de Badalona continuarem treballant per fer de Badalona una ciutat on governi la democràcia, la convivència i la honestedat. Treballarem per impulsar que l’honradesa, l’eficàcia, la responsabilitat, la transparència, la lleialtat, el compromís… continuïn essent els millors antídots ètics contra el virus de la deslleialtat, la falsedat i l’egoisme individual.

No sé per què em ve al cap aquell proverbi: “Qui sembra vents, recull tempestats!”